Germania şi Rusia continuă planul de federalizare a Republicii Moldova

Germania insistă asupra unei formule de federalizare a Republicii Moldova. Cel puţin aşa susţine portalul Romanian Global News, cu referinţă la surse de la Chişinău şi Berlin care au participat la întâlnirile de la Rottach-Egern ale premierului Vlad Filat şi liderului separatist, Evgheni Şevciuk, transmite 24h.md.

Potrivit sursei, în cadrul discuţiilor a fost invocată inclusiv Găgăuzia care ar putea fi parte a procesului de federalizare. „Diplomaţii germani merg astfel mai departe în aplicarea planului ruso-german de transnistrizare a întregului teritoriu al R. Moldova. Sub acoperirea unor discuţii de interes economic şi social cum ar fi restabilirea de urgență a rutelor de pasageri prin Tiraspol spre mai multe orașe din Rusia si Ucraina, dar și reluarea circulaţiei pe podul peste râul Nistru, în apropierea satelor Bâcioc şi Gura-Bâcului, esenţa discuţiilor a fost procesul de federalizare, proces care, în opinia strategilor de la Moscova şi Berlin, ar împiedica reunirea celor două state româneşti şi ar menţine influenţa Moscovei asupra întregului teritoriu al R. Moldova”, scrie portalul.

În acelaşi timp, diplomaţii germani au sugerat utilizarea unor alţi termeni decât cel de “federalizare” care să îmbrace procesul într-o formulă acceptata de populaţie.

Este vorba, practic de aplicarea acordului de la Meseberg dintre Rusia şi Germania, semnat în 2010, care presupune o Republică Moldova federalizată şi un statut special pentru Transnistria, fără a menţiona retragerea trupelor ruse din regiune. Este o reluare a memorandumului Kozak, propus de Rusia Chişinăului în 2003, refuzat însă atunci de preşedintele Vladimir Voronin.

Potrivit corespondenţei agenţiei Stratfor, interceptată şi publicată apoi de WikiLeaks, scenariul federalizării ar garanta transnistrenilor circa 15% din locurile din parlament, iar aceasta ar duce la căderea actualului regim prooccidental de la Chişinău

„Motivul pentru care moldovenii iau în considerație această propunere este pentru că această soluție vine de la Germania. Moldoveni iubesc atenția germană, îi face să se simtă importanți. Mai mult, nemții oferă și niște „morcovi” – investiții economice și ale promisiuni. Cei care duc negocierile la Chisinau privind problema transnistreana sunt Filat și Leancă (ministrul de Externe). Filat crede că dacă el va ajunge la un compromis pe problema transnistreană, aduce investiții germane, este persoana conectată cu Germania, popularitatea lui va crește considerabil. Coaliția de la Chișinău este fragedă, nu este exclus ca fiecare să o apuce pe drumul său dacă va fi necesar. Asta îl va ține pe Filat în joc indiferent de ce se va întâmpla. Filat nu este pro-european sau pro-rus, el este pro-el. El se gândește la viitorul său politic,” se arăta în corepondenţa Stratfor, la începutul acestui an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.