Germania și UE pregătesc războiul comercial cu SUA

Uniunea Europeană și alți parteneri comerciali ai Statelor Unite se pregătesc să intenteze un proces la Organizația Mondială a Comerțului împotriva impunerii taxelor vamale promise de administrația Trump. Acesta ar fi „cel mai mare proces din istoria OMC“, scrie Financial Times. Comisia Europeană este îngrijorată de impactul taxelor pe care le pot impune SUA exporturilor europene și și-a mobilizat avocații pentru contestarea acestor măsuri la OMC, scrie ziarul britanic.

În cazul în care părțile în litigiu nu ajung la o înțelegere, OMC poate permite o ripostă la nivel comercial împotriva SUA, care în acest caz a fost evaluată de experți la 385 de miliarde de dolari anual, de o sută de ori mai mare decât cea mai dură asemenea măsură luată până acum.

Revoluția fiscală a lui Trump

Acest posibil proces-gigant la OMC este pe măsura schimbărilor pe care Donald Trump vrea să le facă în sistemul de taxare a corporațiilor, socotite drept cele mai ample din ultimul secol. Așa cum a fost cazul întotdeauna, campania prezidențială din SUA s-a centrat pe reducerea taxelor pentru companii, iar Donald Trump a promis „cea mai mare reducere din istorie“. Nici acum procentajul acestei reduceri nu este cunoscut, însă echipa de la Casa Albă a lăsat să se înțeleagă că este vorba de o reducere de la 35% la 20%, cu posibilitatea ajungerii la un compromis pentru valoarea de 27,5%. Cine va plăti însă pentru pierderile la buget? Răspunsul lui Donald Trump, al președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, și al consilierului prezidențial Steve Bannon este simplu: țările care exportă în Statele Unite, cărora le-ar putea fi impusă o taxă similară de 20%.

Avertismentul Angelei Merkel

„Dacă cineva acționează împotriva intereselor noastre sau împotriva regulilor comerțului internațional, avem propriul mecanism pentru a reacționa. Avem reguli în UE, dar mai sunt și organizații globale, precum OMC, și vrem să respectăm regulile globale când vine vorba de comerț“, a spus comisarul european pentru Comerț, finlandezul Jyrki Katainen. El a arătat că UE dorește să evite un război comercial cu SUA, care ar fi „dezastruos“ pentru economia mondială. Germania exportă mai mult decât următoarele trei mari țări europene exportatoare la un loc (Franța, Olanda, Italia). Germania are și cel mai mare surplus comercial din lume, după China, în timp ce SUA au cel mai mare deficit comercial. Cum Trump și membrii echipei sale au atacat deja Germania, pentru că a îmbrăcat, de fapt, marca germană în haina euro și pentru că menține euro subevaluat pe spezele celorlalte state membre UE, doar pentru a-și promova exporturile, se poate spune că avertismentul Comisiei de la Bruxelles transmis Washingtonului este, în fapt, încercarea cancelarului Angela Merkel de a-i arăta pisica lui Donald Trump.

Boeing contra Walmart

Reducerea taxelor și impunerea unor tarife vamale mari au fost salutate de coaliția de lobby „American Made“, susținută de fondurile și influența unor mari exportatori, precum General Electric sau Boeing, dar și de giganții americani din industria farmaceutică, high-tech și software. Toate aceste companii doresc să-și vadă reduse taxele și anihilată concurența din străinătate. Opoziția este însă pe măsură și se numește „Americanii pentru Produse Accesibile“, o coaliție de lobby susținută de marii importatori și de companiile care și-au mutat producția din America: lanțul de magazine Walmart, Nike, Best Buy. Creșterea cu 20% a prețurilor la îmbrăcăminte, alimente și chiar carburanți importați de SUA ar fi suportată de populație. La aceasta s-ar adăuga și concedierile la care ar trebui să recurgă importatorii americani, susține grupul de lobby. În spatele acestei coaliții se află și frații Charles și David Koch, mari donatori pentru congresmanii republicani, iar astfel, nu este de mirare că senatorii republicani au început să critice introducerea taxei vamale dorite de Trump. Or, republicanii nu au decât o majoritate de doi senatori în Camera superioară a Congresului.

Noua administrație din SUA poartă, așadar, un război pe două fronturi pentru reformarea sistemului american de taxe: cu UE și cu propriii congresmani finanțați de companiile importatoare din America. Este motivul pentru care, spre liniștea Berlinului, marea reformă promisă de Donald Trump este socotită nu de puține voci drept una care s-a născut moartă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.