Grupul VOUĂ, la 35 de ani

Pe 8 Martie se împlinesc 35 de ani de la primul spectacol al uneia dintre cele mai longevive trupe din mediul artistic românesc: VOUĂ.

În februarie 1982, Adrian Fetecău, pe atunci student în anul V al Facultăţii TCM a Institutului Politehnic Bucureşti, după ce a părăsit „Cenaclul Lumină Lină”, s-a hotărât să înfiinţeze un altul cu titulatura „VOUĂ”. Fiind deja un „veteran” al mişcării culturale studenţeşti, laureat în decembrie 1981 cu premiul pentru cel mai bun actor la secţiunea teatru a Festivalului Politehnicii, Adrian cunoştea mulţi studenţi talentaţi pe care i-a cooptat în formula iniţială a trupei. În total au fost 13 băieţi care, sub titulatura de „Cenaclul VOUĂ”, au susţinut primul spectacol de muzică, umor şi poezie în sala de lectură a… căminului de fete al Facultăţii de Drept din Capitală.

După ce componenţa trupei a suferit, într-o jumătate de an, câteva modificări substanţiale, VOUĂ a devenit o constantă a mişcării culturale studenţeşti şi nu numai, pentru că a susţinut spectacole în toată ţara, în toate mediile sociale! De exemplu, după ce a fost urmărită în 1985 la Slănic Moldova de cunoscutul actor Constantin Codrescu în „Galele Amfiteatru”, trupa a avut, până la Revoluţie, 125 de spectacole (!) cu casa închisă în Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, al cărui director era… Codrescu.

1985 a fost şi anul în care, după întâmplările nefaste de la Ploieşti ale „Cenaclului Flacăra”, trupa VOUĂ e nevoită să renunţe la titulatura de „cenaclu” şi o „adoptă” pe cea de „grup”.

În mai 1989, după ce se ajunsese deja să fie schimbate, pe sub mână, casete audio înregistrate clandestin la spectacolele Grupului, cu cele mai „tari” momente, VOUĂ a susţinut un spectacol în aer liber, între căminele Complexului Studenţesc Regie din Capitală, cu 10 000 de spectatori, cifră care vorbeşte de la sine despre notorietatea şi popularitatea la care ajunsese trupa în acel moment! Cum a fost aprobat acel spectacol de trei ore al unui grup care fusese interzis în Capitală timp de un an după spectacolul cu motto-ul ” Fiecare gură de om…” rămâne şi astăzi o mare enigmă…

Uitarea este scrisă în legile omeneşti, aşa că nu e de mirare că nu se mai ştie cine a oferit românilor momente de umor imediat după Revoluţie! Ei bine, primele momente de umor difuzate de Televiziunea Liberă pe 27 şi 28 decembrie 1989 au fost cu băieţii din VOUĂ, datorită înregistrării a două spectacole în ’88 şi ’89 de echipe TVR coordonate de Eugen Dumitru. Toată lumea a rămas uimită de cât de îndrăzneţe erau acele momente create într-o epocă ce avea atâtea constrângeri! Păcat că TVR-ul actual nu a amintit niciodată (!) că scenetele VOUĂ realizate în Aula Facultăţi de Drept au fost primele momente de umor văzute de români în acele zile „fierbinţi”! Credem că, fără probleme, şi-ar fi găsit loc în emisiunile cu „umor de arhivă”…

Dar acele momente au propulsat Grupul în preferinţele românilor, VOUĂ realizând în 1990 un turneu mamut în aproape toate oraşele ţării, pus la cale de domnul Şuteu, fostul impresar al legendarei formaţii rock „Phoenix”, care a invitat în spectacole doar „partea umoristică” a trupei, pentru că toţi care văzuseră momentele TV acreditaseră ideea că VOUĂ este exclusiv un grup umoristic! Astfel a trecut în planul doi „partea muzicală”, deşi ea a fost asigurată ani de zile de cantautori deosebit de talentaţi, care şi-au desfăşurat activitatea doar sub „pălăria VOUĂ”…

Uşor, uşor, VOUĂ, care a suferit numeroase schimbări în componenţă, s-a axat pe muncă în televiziune, aşa cum au făcut şi celelalte grupuri de umor care au „explodat” după 1989. Formula VOUĂ a anilor ’90 este cunoscută pentru pastilele zilnice de la Antena 1, cea a anilor 2000 pentru sitcom-ul „Baronii” de la Naţional TV.

După 2010, VOUĂ a devenit „companie teatrală”, a început să îmbine apariţiile televizate cu spectacole din ce în ce mai dese, revenind la „uneltele tradiţionale” şi la „mediul tradiţional”, cel studenţesc. În „companie” au revenit doi vechi mohicani din anii’80, Ovidiu Mihăilescu şi Dan Caramihai, care asigură părţile muzicale ale spectacolelor. Cu o manifestare unică în peisajul artistic de la noi, care îmbină momente de umor, muzică şi poezie, VOUĂ a susţinut în ultimii ani numeroase spectacole în toată ţara, la festivaluri de teatru şi umor, la zile ale unor oraşe, la zilele unor firme mari, dar şi în centre studenţeşti cum au fost anul trecut Timişoara, Craiova, Suceava, Iaşi, Sibiu şi, bineînţeles, Bucureşti. Peste tot tinerii au rămas uimiţi că se poate face şi umor fără strop de vulgaritate! VOUĂ intenţionează să continue întâlnirile artistice cu studenţii, încercând să reînvie mişcarea culturală de altădată care, în vremea când trupa s-a înfiinţat, atinsese un rafinament extraordinar!

Pe 1 Decembrie 2016 VOUĂ a avut o apariţie de efect la TVR, realizând împreună cu Ema Zeicescu o ediţie specială a emisiunii „Perfect, imperfect”, producător Septimiu Sărăteanu.

A fost, de fapt, o emisiune de umor de mai bine de o oră, realizată special pentru Ziua Naţională, cu „îndrăzneala” de pe vremuri,”interzisă oamenilor politici” (cum s-a titrat la început), care poate fi urmărită pe pagina de facebook „Compania Teatrală Vouă”:

Şi care, pe spaţiul ştirilor ProTv şi Antena 1, a realizat un rating excelent pentru TVR la acea oră… Poate fi urmărit, printre multe altele, un „protest” filmat în faţă la DNA:

În emisiune, VOUĂ a apărut în formula: Marilena Chelaru, Tudorel Filimon, Jean Lemne, Andrei Necula, Vlad Jipa, Florin Nan, Ovidiu Mihăilescu, Dan Caramihai, Cristina Cabel, Candid Stoica, Silviu Filip, Oana Drăghici, Raluca Straia, Amelia Stuparu şi Adrian Fetecău, textele fiind realizate în colaborare cu Marilena Dumitrescu, scenaristul tradiţional al trupei. Regia a fost semnată de Adrian Fetecău, acesta rămânând mentorul trupei de la înfiinţare şi până în prezent!

„Formula teatrală” de mai sus , în care se regăsesc actori deosebit de talentaţi, este garanţia că „povestea VOUĂ” continuă (!), cu şanse de a oferi „capitole” deosebit de interesante şi-n anii care vor urma.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.