Gyorgy Frunda: Definiția de stat național trebuie ștearsă din Constituție

Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, afirma ca nu e mandru ca trebuie sa imparta viata politica alaturi de un colaborator al Securitatii, referindu-se la Dan Voiculescu, presedintele de onoare al Partidului Conservator.

„Eu cred ca Dan Voiculescu este intr-adevar o persoana care trebuie sa apartina trecutului si nu sunt mandru ca impart o viata politica alaturi de fosti colaboratori ai Securitatii, care si acum dau dovada de un nationalism similar perioadei Ceausescu, dar mie nu-mi place sa formulez atat de agresiv”, a declarat Frunda, in cadrul unui interviu acordat cotidianului Romania Libera.

Fostul senator UDMR a vorbit si despre sintagma „stat national”, pe care UDMR vrea sa o scoata din Constitutie, afirmand ca in Uniunea Europeana doar Romania, Slovacia si Slovenia se mai declara state nationale si ca analizele constitutionale si politice demonstreaza ca aceasta sintagma nu mai este acoperitoare pentru Romania, cata vreme multe dintre deciziile tarii se iau la Bruxelles sau Strasbourg.

„Viata politica din Romania trebuie sa atinga nivelul celei din Franta anilor 1950, cand francezii au sters definitia de stat national din Constitutia lor. (…)Maghiarul de rand ar raspunde ca prin definirea Romaniei ca stat national el nu se considera reprezentat, nu se considera acceptat: ungurul din Romania are alta limba, alta religie, alte traditii si o istorie care uneori e comuna cu istoria romanilor, iar alteori diferita”, a afirmat consilierul premierului, care a precizat ca a ramas „membru activ al UDMR” pe perioada in care isi indeplineste functia de la Palatul Victoria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.