Hellvig: Încercăm să prevenim terorismul, dar trebuie să fim atenți și la Rusia, Ucraina sau Moldova

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat marți, la prezentarea bilanțului SRI privind activitatea pentru 2015 că modificările legislative recente, realizate în urma deciziei Curții Constituționale privind interceptările, „nu au impact major în intelligence”.

– Nu suntem perfecți pentru că mai avem de lucrat în transparența serviciului și pentru că nu am atins maximul în gestionarea resurselor. Toate acestea le-am făcut într-un mediu de securitate extrem de complicat. La 26 de ani de la înființarea SRI, prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Pentru că terorismul, crima organizată și agresiunile cibernetice îi vizează direct.

În 2015, aceasta s-a tradus spre exemplu prin oprirea la intrarea în tara a peste 340 de persoane cu risc terorist. Avem în vedere și alte 9000 de persoane care nu au voie în țara noastră. Am trimis organelor de aplicare a legii peste 3.000 de informări de aplicare a legii și aproape 10.000 de informații, toate cu impact la nivelul cetățenilor noștrii. Specialiștii SRI au gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice.

Evaluarea noastră în 2015 se bazează pe oameni, nu pe cifre. Mai avem de lucru în dezvoltarea unor percepții corect. Și pentru că vorbim de percepții, continuitatea și predictibilitatea sunt atuuri strategice. Din acest motiv, niciun director responsabil nu generează seisme.

Un alt atuu este respectarea legii. Deciziile recente nu au un impact major in Intelligence. Ne-a fost încredințată o misiune pe care am rezolvat-o cu succes. Spre exemplu, volumul de date preluate era de 3 ori mai mare decat nivelul optim. Abia acum ne îndreptăm spre normalitate. În ceea ce privește prioritatile pentru anul in curs sunt oprirea terorismului si sprijinirea efortului internațional a acestui flagel. Vrem să păstrăm și să dezvoltăm cele peste 100 de parteneriate active. România este o redută de securitate, dar trebuie să avem grijă să nu ne transformăm într-o insulă între vecinii noștrii.

Trebuie să fim la ce se întâmplă în est: la agresivitatea Rusia, la instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei.

Nu putem sa ne asumam aceste responsabilitati, asa că ne bazăm în continuare pe sprijinul partenerilor noștri. După cum s-a demonstrat în Europa, nu există serviciu de informații infailibil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.