Imigranții din Norvegia fug de frică să nu fie expulzați în Rusia

Norvegia a început să transfere imigranții sosiți în țară la fromtiera cu Rusia din zona arctică, în ciuda criticilor venite din partea ONU și a temperaturilor care se apropie de -30 de grade Celsius, scrie The Guardian.

Poliția norvegiana a confirmat că marți seara au fost conduși spre granița cu Rusia 30 de imigranți, dintre care opt s-au oferit voluntar să părăsească Norvegia. Ministrul norvegian al Imigrației, Sylvi Listhaug, a declarat că imigranții vor fi duși în orașele ruse Murmansk și Nikel.

”Dacă vrem sa avem, o politică corectă a azilului, atunci trebuie să-i trimitem inapoi pe cei care nu se califică pentru protecție”, a spus ministrul Imigrației, adăugând că vor fi expulzați refugiații care au pe pașaport o viză rusească valabilă.

În Norvegia au intrat via Rusia circa 5.500 de imigranti în cursul anului trecut, care au ales această rută mult mai lungă în locul traversării periculoase a Mediteranei. Însă Parlamentul norvegian a înăsprit legislația imigrației și astfel cei sosiți prin Rusia sunt acum expulzați.

ONU critică însă măsura autorităților și avertizează că Norvegia ar putea încălca Conventia refugiaților. ”Ei ar putea ajunge într-un no man’s land unde riscă să înghețe. În sistemul rus al imigrației sunt lacune mari. Credem că Norvegia se înșeală când consideră Rusia o tara sigura pentru cei care au nevoie de protecție”, spune Vincent Cochetel, înaltul comisar ONU pentru refugiați.

O serie de avocați norvegieni condamnă guvernul pentru că a luat măsura expulzării la doar câteva ore după ce i-au anunțat pe imigranți că solicitările lor de azil au fost respinsa si compară această decizie cu expulzarea evreilor în timpul ocupației naziste, când evrei erau arestați și nu li se dădea posibilitatea de a contesta măsura. Însă opinia publică este împartita între această opinie și cei care cer un tratament mai ferm aplicat imigranților.

The Guardian scrie că CEDO a respins un apel făcut de avocați norvegieni în apărarea imigranților. Oficialii de la CEDO nu au motivat decizia luată.

In acest context, aproximativ 40 de imigranţi extracomunitari au fugit dintr-un centru pentru solicitanţi de azil din Norvegia, de teamă că ar putea fi deportaţi în Rusia, informează ediţia norvegiană a publicaţiei The Local. Imigranţii au fugit dintr-un centru pentru solicitanţi de azil situat în Vadso.

„Este vorba de imigranţi sirieni şi afgani. Până acum, s-a stabilit că au fugit cel puţin 40 de imigranţi”, a declarat Hilde Meyer, directorul adjunct al Centrului pentru azilanţi Oscarsgata. În acest centru trăiesc circa 280 de imigranţi. Cei dispăruţi sunt în principal bărbaţi tineri. „Au fugit pentru că au auzit că poliţia va veni la centru şi se temeau. Noi nu am dormit bine în aceste luni pentru că ne temem că poliţia va veni în orice moment să ne ia”, a declarat un solicitant de azil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.