În Argentina, corupții spun lucruri trăsnite

Puterea s-a schimbat la Buenos Aires în decembrie 2015. Noul președinte este Mauricio Macri, un politician de centru-dreapta apropiat de curentul neoliberal. Președintele a primit imediat vizita omologului american și a decis repede să emită obligațiuni de stat pentru a plăti datoria pentru fondurile speculative din SUA. Apoi l-a schimbat pe președintele subsidiarei Repsol din Argentina, companie naționalizată de predecesoarea sa, Cristaina Fernandez Kirchner.

Acum, președintele Macri a început și lupta cu corupția. Printre primii vizați este secretarul de stat pentru lucrări publice al fostei președinte, Jose Lopez. A fost prins de poliție în timp ce se chinuia să arunce, la primele ore ale dimineții, plase cu bani în curtea unei mănăstiri. Locatarii din zonă au anunțat poliția. E vorba de 8 milioane de dolari, anunță autoritățile. Explicația fostului oficial a făcut deliciul presei în întreaga lume: ”Banii sunt pentru măicuțe”. Nu se știe dacă și cele șase ceasuri de lux și arma de vânătoare extrem de scumpă aruncate în curtea mănăstirii erau tot pentru măicuțe.

Lopez, implicat încă din anii 1990 în afaceri cu familia prezidențială Kirchner, a fost arestat și transportat în condiții de maximă siguranță, îmbrăcat cu vestă antiglont și cască militara, un semnal că autoritățile îl consideră un element foarte valoros, posibil martor într-un dosar în care să fie implicate nume mult mai mari.

Vizată poate fi Cristina Fernandez, suspectată de corupție și acuzată în luna mai că a apropat o serie de scheme de manipulare a cursului monedei naționale de către banca centrală. La fel ca și președinta suspendată a Braziliei, Dilma Rousseff, Fernandez neagă aceste acuzații și consideră că este victima unei vânători de vrăjitoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.