Inaugurarea Galeriilor Carol

Astăzi, la ora 19.00, vor fi inaugurate oficial Galeriile Carol, din Bulevardul Carol nr.59, dedicate artei contemporane.

În cadrul evenimentului, va putea fi vizionată o expoziţie de grup cu nume reprezentative ale artei contemporane autohtone, situată sub proiectul curatorial Retragerea. De la Observaţie spre Fantezie.

Artiştii prezenţi în expoziţie sunt: Corneliu Brudaşcu, Vadim Creţu, Iulia Deme, Adrian Dică, Ion Grigorescu, Liviu Mihai, Bogdan Mihai Radu, Ervant Nicogosian, Mihai Sârbulescu, Rene Răileanu, Mirela Ungureanu, Bogdan Vlăduţă.

În zona artelor vizuale autohtone, unde, spre deosebire de şcolile occidentale, mediile tradiţionale sunt în continuare cele uzitate exhaustiv în domeniul educaţiei artistice, se observă în ultimii ani o reaşezare şi re-focusare către arta figurativă, fiind postulat de către critica de artă un nou figurativism ataşat noului context socio-politic. Orientarea în această zonă începută în jurul anului 2000, atunci cu o tendinţă complet asumată în interiorul societăţii de consum emergente, capătă în anii recenţi o recalibrare în zona subiectivului extras ca impresie asupra cotidianului. Aşadar, o abordare modernistă care, surprinzător, reprezintă un suflu nou în multitudinea practicilor conceptualiste sau performative. Într-un mod similar, Horia Bernea afirma referitor la opera sa din anii ’70, axată pe tradiţionalism, că este un demers neo-avangardist, în contextul în care toţi ceilalţi urmau drumul diametral opus al artei conceptuale.

De la enclavele spiritualiste specifice anilor ‘80 la privirile subiectiv-critice asupra noii societăţi capitaliste, expoziţia de faţă îşi propune să documenteze şi ilustreze cât mai bine tiparul retragerii dinspre observaţie spre fantezie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.