×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:04
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Încep primele negocieri, pe fond, pe tema Brexitului

Negociatorii europeni speră să obţină mai multe detalii cu privire la intenţiile încă neclare ale Guvernului britanic luni dimineaţa, la Bruxelles, la reluarea negocierilor cu privire la Brexit, relatează Reuters.

Ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis şi echipa sa de negociatori vor fi primiţi la Berlaymont, sediul Comisiei Europene, de către negociatorul-şef al UE, francezul Michel Barnier, în vederea primei runde de negocieri pe fond, la aproape o lună după lansarea oficială a negocierilor, pe 19 iunie.

Aceste negocieri urmează să stabilească, până la 29 martie 2019, termenii divorţului între Londra şi UE şi să traseze conturul viitoarelor lor relaţii.

Până în octombrie, negocierile vor viza drepturile celor trei milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în marea Britanie şi de britanici stabiliţi pe continent, obligaţiile financiare contractate de Regatul Unit ca stat membru (”factura Brexitului”) şi alte subiecte legate de divorţ precum frontiera între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

În cazul în care negocierile progresează în mod convenabil, liderii UE ar putea să-i ceară lui Michel Barnier să pregătească negocieri comerciale cu ocazia Consiliului lor European prevăzut la jumătatea lui octombrie.

”Ceasul ticăie”, a amintit negociatorul-şef al UE miercuri, într-o conferinţă de presă.

Negocierile vor începe la ora locală 9.15 (10.15, ora României) şi vor dura patru zile, în mici grupuri de lucruri, cu obiectivul de a identifica zone comune cu privire la un ansamblu de probleme.

Michel Barnier şi David Davis vor susţine o conferinţă de presă joi după-amiaza.

Bruxellesul crede, de un an, că Londra va avea nevoie de o perioadă de tranziţie între ieşirea sa din UE şi implementarea unui nou acord cu europenii, ale cărui principale linii vor fi stabilite, dacă totul va merge bine, până în martie 2019.

Însă ideea nu se bucură de unanimitate peste Canalul Mânecii, deoarece Londra ar urma să fie nevoită să urmeze reglementările UE şi să contribuie la bugetul european în cursul unei asemenea perioade de tranziţie.

Ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond a dat duminică asigurări că principalele ministere din cadrul Guvernului Theresei May sunt de-acum în favoarea introducerii acestei perioade de tranziţie.

Cancelarul, care susţinea rămânerea Marii Britanii în UE înainte de referendumul din iunie 2016, în care susţinătorii Brexitului au obţinut o victorie cu un scor strâns, este considerat în prezent purtătorul de cuvânt al unui ”Brexit slab” în cadrul Guvernului, o poziţie mai degrabă favorabilă păstrării unor relaţii comerciale puternice decât unei restricţionări a imigraţiei europene.

”În urmă cu cinci săptămâni, ideea unei perioade de tranziţie era încă inovatoare. Eu cred că de-acum (...) aproape toată lumea este de acord asupra necesităţii unei asemenea tranziţii”, a declarat Philip Hammond pentru BBC.

”Suntem angajaţi într-un adevărat proces prin începerea negocierilor şi cred că Guvernul se va aduna în jurul unei poziţii care să ne dea cea mai mare marjă de manevră posibilă pentru a negocia şi a obţine cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie”, a adăugat el.

Durata acestei perioade de tranziţie va depinde de timpul necesar implementării noilor sisteme, iar dacă este vorba despre serviciile vamale şi de imigraţie, de exemplu, ar putea fi nevoie de cel puţin doi ani.

Ministrul Comerţului Liam Fox, care preconizează o ruptură mai clară cu blocul, a declarat că el nu are nimic împotriva unei perioade de tranziţie, atât timp cât durata ei va fi limitată şi le va da britanicilor posibilitatea să-şi negocieze propriile acorduri de liber-schimb.

(R.C.)Publicat Duminică, 16 iulie 2017
447
 | 0
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Pixelu Albastru
0
Încă o dată, felicit politicienii englezi pentru decizia de a părăsi UE. Cine are impresia că ieșirea din UE se datorează referendumului, este naiv. Cu tranziție, fără tranziție, cu cotizație, fără cotizație, Marii Britanii îi va fi mult mai bine în afara caraghiozlâcului numit pompos Uniune Europeană.
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Suciu
0
Prerea mea este ca negociatorii britanici sa fie supusi inainte la testul cu detectorul de minciuni. In britanici nu poti avea incredere. Sunt perfizi, sunt mari mincinosi. Jumatate din victoriile lor de-a lungul vremii se datoreaza minciunilor.
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Albion Iliescu
+2
Sper sa fie civilizati si sa nu se lase cu paruiala si fuste puse in cap, ca la "divortul in stil italian" dintre Pardaian si Piranda ! Unii sa ia vesela si frigiderul, altii ficusul si scaunele ! ... Oricum, îi invitam pe domnii britisi sa ia si momîile alea numite Juncker, Tusk si inca vreo citeva sute care freaca menta pe la Bruxelles, îi dam gratis si la pachet !
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Guru' @ Albion Iliescu
+2
momiile sunt ale nemtilor asa ca ramanem cu elel!!!!!
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
De ce urăşte PSD-ul ziarele?
Publicat acum 11 ore şi 13 minute
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 18 ore şi 34 minute
Firea amenință cu plângeri penale
Publicat acum 12 ore şi 21 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 6 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 13 minute