Întâlnire Iohannis-Chirtoacă: Lucrul bine făcut trece Prutul

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost primit astăzi de preşedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte precum situaţia din Republica Moldova din ultimii cinci ani de guvernare pro- europeană, relaţia Republica Moldova şi România şi perspectivele acesteia în anii următori, alegerile parlamentare din 30 noiembrie, vizita care urmează să fie întreprinsa la Chişinău de Klaus Iohannis.

„Domnule Preşedinte, vă felicit pentru victoria obţinută în cadrul alegerilor prezidenţiale, vă doresc să reuşiţi să construiţi România lucrului bine făcut, va doresc să mearga lucrurile ceas şi la Cotroceni aşa cum au mers şi merg la Sibiu. De asemenea îmi doresc sincer ca lucrul bine făcut să treacă Prutul, să ajungă şi în Republica Moldova, ca lucrurile să meargă ceas şi la Chişinău!”

„Consider că odata cu aceste alegeri, România a arătat că poate fi mai raţională, că poate alege cu mintea şi cu sufletul împreună, respectiv că mai puţin poate fi indusa în eroare. Este vorba despre o schimbare de mentalitate, un vot de protest împotriva clasei politice corupte, dar şi o răspundere majoră în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept, asigurarea independenţei justitiei, a unei economii libere, reaşezarea şi modernizarea României în devenirea sa europeană. Vă urez succes în toate acestea. Putem spune că în Republica Moldova avem aceeaşi situaţie şi aceleaşi aşteptari, evident cu întârzierea de rigoare.”

Klaus Iohannis a mulţumit pentru felicitare şi a subliniat: „Relaţia dintre România şi Republica Moldova este o relaţie specială, unică în Europa, care cu siguranţă este şi va fi prioritară pentru România. Avem de construit această relaţie bine, în mod temeinic, pe termen lung şi cu siguranţă vom reuşi. România este şi va fi alături de Republica Moldova în parcursul său european. România îşi doreşte ca cetăţenii Republicii Molodova să poată deosebi mai bine diferenţele dintre Uniunea Europeana şi cea vamală şi să se poată bucura cât ma curând de benefiiciile pe care le aduce Europa pentru omul de rând, pentru omul simplu.”

Vizita lui Iohannis la Chişinău va avea loc vineri, în ultima zi a campaniei electorale din Republica Moldova si are ca miză mobilizarea electoratului pro-occidental din Republica Moldova, profitând de capitalul de simpatie acumulat de Klaus Iohannis, precum şi de strategia sa de mobilizare prin intermediul reţelelor de socializare.

Dorin Chirtoacă este un element esenţial în aceste privinţe. În primul rând, el se clasează pe locul al doilea în topul încrederii moldovenilor, după premierul Iurie Leancă. În al doilea rand, primarul Chişinăului, un tânăr de 37 de ani cu studii de drept la Bucuresti, naş al fiicei lui Traian Basescu şi prim-vicepreşedinte al celui mai pro-unionist partid parlamentar din Republica Moldova, este un personaj care poate mobiliza foarte bine voturile pro-occidentalilor.

Acestea sunt motivele pentru care Chirtoacă a decis să-şi suspende activitatea de primar şi să candideze pe listele Partidului Liberal, condus de unchiul sau, fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu. Chirtoacă şi-a asumat rolul de locomotivă electorală a Partidului Liberal, sondajele arătând că are o cotă de încredere mai mare decât Mihai Ghimpu.

Chirtoacă a arătat până acum că PL își dorește ca după alegeri să fie formată o coaliție de guvernare pro-europeană, indiferent de neînțelegerile din trecut. Aceste neînţelegeri au făcut ca PL să se retragă de la guvernare şi să se scindeze, prin apariţia grupării Partidul Liberal Reformator (fără şanse de a accede în parlament). Mesajul lui Chirtoacă deschide calea către formarea unei noi alianţe între PLDM, PL si PD, care, potrivit sondajelor, poate obţine majoritatea in Parlament.

Având în vedere că premierul Iurie Leancă, membru al PLDM condus de Vlad Filat, l-a susţinut pe contracandidatul lui Klaus Iohannis, nerespectând astfel directivele partidului, actualul premier de la Chişinău are mici şanse să continue în fruntea executivului, chiar şi în cazul în care actuala alianţă pro-occidentală se va menţine la putere. Un mesaj în plus în acest sens este faptul că Iohannis nu are programată o întâlnire cu Leancă la Chişinau.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.