Judecătorul Horaţius Dumbravă este noul preşedinte al CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a ales vineri cu 15 voturi pentru şi trei voturi împotrivă pe judecătorul Horaţiu Dumbravă în funcţia de preşedinte al Consiliului pentru un an.
La şedinţa de constituire a noului CSM sunt prezenţi toţi cei 19 membri ai Consiliului, respectiv 14 membri aleşi în adunările generale ale magistraţilor – 9 judecători şi 5 procurori, trei membri de drept, respectiv ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, procurorul general al României şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), şi doi reprezentanţi ai societăţii civile.

Înainte de a se trece la alegerea conducerii CSM, preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, a dat citire textelor de lege ce stabilesc atribuţiile de constituire, precum şi hotărârilor Senatului de validare a membrilor Consiliului.

Aceasta a precizat că atribuţiile preşedintelui ÎCCJ privind şedinţa de constituire şi prezidare a acesteia sunt strict stabilite de legiuitor.

Livia Stanciu a mai arătat că, potrivit legii, pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM pot să-şi depună candidatura doar membrii aleşi de adunările generale ale magistraţilor. Mandatul pentru aceste funcţii este de un an şi nu poate fi reînnoit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.