Juncker își prezintă planul de investiții

UPDATE Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat miercuri un plan destinat să mobilizeze 315 miliarde de euro pentru investiții în Europa, cu scopul de a relansa creșterea economică și de „a repune Europa la muncă”, relatează France Presse.

„Crăciunul a sosit mai devreme”, a spus Juncker, potrivit EFE. „Creăm un nou „Fond european pentru investiții strategice” care va permite mobilizarea a circa 315 miliarde de euro în următorii trei ani”, a declarat șeful Comisiei în fața Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

„A venit timpul să începem munca și să repunem Europa la muncă. (…) avem nevoie de un nou început și de noi investiții”, a subliniat el.

„Îmi imaginez copii la o școală din Salonic pe calculatoare ultimul răcnet, îmi imaginez un francez încărcându-și mașina electrică pe autostradă’, a declarat președintele Comisiei Europene, indicând posibile proiecte de investiții.

Planul se va baza pe o parte din bugetul european și pe BEI (Banca Europeană de Investiții), brațul financiar al UE, dar nu va fi alimentat prin contribuțiile directe ale statelor membre, chiar dacă ușa este lăsată deschisă pentru ca toate statele să participe.

„Statele membre ar trebui să participe la acest fond pentru a spori eficiența acestuia”, a spus Juncker în limba germană, adresându-se direct Berlinului. „Trebuie să fim conștienți de faptul că avem un destin comun, aceasta implică solidaritate cu toată lumea”, a pledat el, subliniind că aceste contribuții ale statelor membre nu vor fi contabilizate în deficitul și datoria lor.

Parând criticile cu privire la lipsa de ambiție a acestui plan, el a afirmat că banii mobilizați „sunt chiar mai importanți față de ceea ce statele membre pot face pentru ele însele”.

Juncker nu a exclus să meargă dincolo de cele 315 miliarde de euro. „Avem nevoie de un mecanism flexibil, ușor de utilizat, care să poată fi dezvoltat în timp. Acesta poate fi reînnoit în 2018, 2019, 2020”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.