Lăsaţi-o pe Codruţa Kovesi să-şi găsească singură serviciu!

Cu toate diplomele şi medaliile sale, Laura Codruţa Kovesi este pe făraş! În ciuda tuturor presiunilor posibile, nu cred că preşedintele Iohannis îndrăzneşte s-o ţină în fruntea DNA, desigur, dacă ministrul Justiţiei va face propunerea de demitere a baschetbalistei plagiatoare! Riscul de a compromite cu adevărat actul de Justiţie ar fi abia acum enorm şi irecuperabil.

În afară de spectacolul cătuşelor, Kovesi nu s-a remarcat în planul Justiţiei prin absolut nici o iniţiativă care să ţină strict de domeniul pe care l-a condus, atît ca procuror general, cît şi ca şefă a DNA. Şi nici nu avea cum, din moment ce s-a trezit pe scaunul celei mai înalte funcţii din aşa-zisul Minister Public (n-am înţeles nici acum de ce are această denumire absurdă), luată de Traian Băsescu pe criterii ştiute numai de Vasile Blaga, prietenul lui Ioan Lascu, tatăl Codruţei Kovesi! Dacă ne amintim, cam aşa spunea şi CSM în avizul negativ pe care i l-a dat în 2009, cînd i s-a reînnoit mandatul de procuror general.

Preşedintele Klaus Iohannis nu trebuie să facă nimic spectaculos pentru a reda DNA respectul pierdut din cauza Codruţei Kovesi. Este de ajuns să recitească chiar discursul său din 6 ianuarie 2015, ţinut în faţa CSM, discurs din care cităm cîteva fraze. Sînt exact acelea care i-au adus preşedintelui laude din absolut toate mediile sociale:

– 1. „Este de datoria mea să arăt, totodată, că instituțiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituțiile nu „aparțin” conducătorilor. Doar așa ne putem feri de derapaje și manipulări, de situații periculoase și nedemocratice. Așadar, instituțiile trebuie consolidate și apărate în ansamblu, și aici mă refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul general, DNA și DIICOT”.

– 2. „Dumneavoastră știți cel mai bine că, inclusiv în accepțiunea jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, magistratul trebuie să judece în baza probelor, nu în baza informațiilor, indiferent de unde ar veni acestea”.

3. „Consider important de subliniat faptul că Justiția este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justiția trebuie exercitată cu demnitate, respect și sobrietate, nu etalată sub aspect de exotism mediatic. În același timp, Justiția se face cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților civile, inclusiv a prezumției de nevinovăție și a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”.

4. Fiecare din puterile statului, precum șifiecare actor instituțional trebuie să se limiteze la cadrul normativ care îi este trasat prin Constituție și prin legile statutare într-un stat laic și nu religios, civil și nu militar. Doar astfel România va demonstra că este o democrație consolidată și puternică”.

Acestea sînt patru puncte care ar fi putut să revoluţioneze cu adevărat actul de Justiţie! Din păcate, de la acest discurs şi pînă azi, nimic nu s-a schimbat în privinţa semnalelor de alarmă trase chiar de preşedinte. Din contră, asistăm şi azi, mai mult decît oricînd, la perpetuarea derapajelor semnalate de Iohannis în 2015! Căci, iată, pe puncte, ce am constatat:

– 1. Instituţiile de care vorbea Klaus Iohannis au fost şi mai mult personalizate. Livia Stanciu a devenit partenera Codruţei Kovesi şi astfel am asistat la incredibilul abuz cunoscut sub numele „Cazul Rarinca”. În loc să fie amîndouă demise, Livia Stanciu a fost promovată judecător la CCR, iar Codruţa Kovesi ridicată în slăvi!

– 2. Din ce în ce mai multe dosare s-au întocmit nu pe baza probelor, ci doar pe informaţiile venite de la SRI! Numai Decizia CCR din februarie 2016 a pus capăt interceptărilor făcute de SRI, pe baza cărora au fost construite nenumărate dosare. Nici pînă azi nu au fost desecretizate protocoalele dintre SRI şi Parchetul General, astfel încît toţi justiţiabilii să aibă acces la „probele” care îi incriminau, în vederea construirii unei apărări reale! Presa şi asociaţiile magistraţilor atrag şi azi atenţia asupra pericolului reprezentat de „cîmpul tactic” al SRI, în care a intrat Justiţia.

– 3. Scurgerile de informaţii din dosarele aflate în curs de instrumentare nu numai că nu au încetat, ci, din contră, au devenit chestiuni cotidiene! Dreptul la imagine şi prezumţia de nevinovăţie, pentru care pleda Iohannis în 2015, au fost uitate chiar de a doua zi, oamenii fiind în continuare plimbaţi în cătuşe prin faţa camerelor de televiziune ca şi cînd ar fi fost deja condamnaţi, iar CSM şi Inspecţia judiciară parcă nici nu ar fi auzit mesajul preşedintelui, deşi acesta fusese rostit chiar la CSM! De curînd, chiar Raportul Departamentului de Stat al SUA a inclus două cazuri cu astfel de abuzuri!

4. Acest ultim punct, limitarea fiecărei Puteri în stat la atribuţiile prevăzute de Constituţie, este cel despre care azi vorbeşte toată lumea. Ordonanţa 13 l-a scos la iveală şi, din păcate, însuşi preşedintele şi-a calculat greşit paşii: nu numai că nu şi-a amintit ce spunea în 2015, dar, după ce a particpat la acel miting neautorizat, s-a dus la CSM, cerînd să fie mandatat să atace Ordonanţa la CCR. Decizia CCR şi motivarea apărută zilele acestea consfiinţesc un derapaj grav al DNA, care „şi-a arogat atribuţia de a verifica legalitatea şi oportunitatea unui act normativ cu încălcarea competenţelor constituţionale ale Guvernului”, căci, spune CCR, „Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor”! Cu alte cuvinte, acţiunea Codruţei Kovesi, ca şefă a DNA, este contrară spuselor preşedintelui, care ceruse ca „fiecare actor instituţionalsă se limiteze la cadrul normativ care îi este trasat prin Constituție”! Ceea ce nu poate să rămînă nepedepsit, din moment ce şeful statului mai spunea că „doar astfel România va demonstra că este o democrație consolidată și puternică” şi, în consecinţă, Codruţa Kovesi a pus în pericol democraţia!

În aceste condiţii, măcar acum, după Decizia CCR, Klaus Iohannis trebuie să acţioneze în conformitate cu ceea ce bine spunea la începutul mandatului său de preşedinte. Nu are nevoie să-i asculte pe opozanţii săi politici şi nici măcar pe noi, jurnaliştii, sau asociaţiile de magistraţi (deşi n-ar fi rău s-o facă), ci trebuie doar să recitească propriul său discurs ţinut în faţa CSM în 6 ianuarie 2015!

Va înţelege astfel că demiterea Laurei Codruţa Kovesi în acest moment nu este moftul nimănui, ci o necesitate pentru ca însăşi democraţia să nu fie pusă în pericol. Chiar președintele, în același discurs, spunea foarte clar: „Instituțiile nu «aparțin» conducătorilor” şi credem că în 2015 nu s-a gîndit cumva s-o excepteze pe Codruţa Kovesi!

Şi ar mai fi ceva de adăugat. Dacă Iohannis va face ceea ce este normal, adică s-o demită urgent pe Kovesi, sperăm ca ea să nu urmeze traseul Monicăi Macovei, adică să fie trimisă să reprezinte România pe la nu ştiu ce instituţii europene sau transatlantice, aşa cum s-a mai întîmplat cu cu alte triste figuri şi chiar cu Kovesi cînd i se terminase mandatul de procuror general!

Dacă va fi demisă, înseamnă că Laura Codruţa Kovesi a comis abateri de la Constituţie, deci nu poate fi recompensată cu vreo stipendie. Ea va trebui să suporte absolut acelaşi tratament ca oricare alt cetăţean care şi-a făcut prost meseria, adică să fie lăsată să-şi găsească singură servici, depunînd un CV undeva, participînd la interviuri de angajare sau dînd concurs pentru vreo funcţie!

Nu se poate ca tocmai Codruţa Kovesi, care a băgat atîţia oameni în puşcărie pentru abuz în serviciu, să fie recompensată tot pentru un… abuz în serviciu! Ce naiba, sîntem o ţară, nu o adunătură de oameni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.