Lavrov acuză Kievul de blocarea alegerilor

Rebelii proruşi ar fi desfăşurat lansatoare de rachete în regiunea Doneţkului, în timp ce oficialii din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa s-au întâlnit, joi, la Paris, potrivit Bursa.

Potrivit Ukraine Today, atacurile au fost efectuate în direcţia oraşului Krasnohorivka. Separatiştii dispun, probabil, de BM-21 Grad, cel mai răspândit sistem de lansatoare din lume, produs de ruşi atât pentru piaţa autohtonă, cât şi pentru export, cu un calibru de 122 mm şi bătaie cuprinsă între 1,6 şi 21 kilometri. BM-21 este una dintre multele variante de lansatoare de proiectile reactive cunoscute sub denumirea de „Katiuşa” sau „Orgile lui Stalin”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, pentru presa din ţara sa, că, în urma discuţiilor, nu s-a ajuns la o înţelegere privind organizarea unui scrutin în regiunile separatiste din estul Ucrainei (auto-proclamatele republici Doneţk şi Lugansk), în conformitate cu Acordurile de la Minsk.
Şeful diplomaţiei de la Moscova a afirmat că blocajul s-a produs din cauza autorităţilor de la Kiev, deşi oficialul rus ajunsese la un consens cu omologii săi german şi francez, Frank-Walter Steinmeier, respectiv Jean-Marc Ayrault, privind organizarea unor alegeri în iunie, în Donbas, relatează Russia Today. Pavlo Klimkin, citat de UNIAN, a spus că, înainte ca scrutinul să poată fi organizat, este necesară asigurarea securităţii în regiune.

De la începutul conflictului din Donbas, peste 9.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 20.000 au fost rănite. Numai în perioada 15 februarie – 1 martie 2016, s-au înregistrat 21 de morţi, potrivit datelor prezentate de Fiona Frazer, şef-adjunct al Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina, precizează sursa citată.
Întâlniri ale oficialilor din Rusia, Franţa, Germania şi Ucraina – aşa-numitul „format Normandia” – au loc periodic, cu scopul de a menţine deschise canalele de dialog dintre părţile implicate în conflictul din Ucraina, în vederea soluţionării acestuia.

Reuniunea de săptămâna trecută a fost caracterizată de ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, drept una dintre cele mai dificile, relatează UNIAN, exprimându-şi nemulţumirea faţă de rezultatele întâlnirii şi de situaţia din estul Ucrainei.

După eveniment, Serghei Lavrov a atras atenţia asupra faptului că, pentru implementarea Acordurilor de la Minsk, este necesar dialogul între Ucraina şi Donbas. „Din păcate, acesta nu are loc, în primul rând din cauza refuzului Kievului”, a mai precizat oficialul, citat de TASS.

Conform Daily Mail, ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a solicitat ca termenul de 30 aprilie 2016 să fie fixat pentru un schimb de prizonieri între combatanţii implicaţi în conflictul din Ucraina, însă Pavlo Klimkin nu părea foarte încrezător în posibilitatea ca acesta să aibă loc, după cum scrie publicaţia britanică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.