Legea antifumat a scos studenții în stradă

Studenţii Universităţii Politehnice, cazaţi în Regie, au ieşit în stradă, nemulţumiţi de legea antifumat.

Aceştia spun că nu mai pot fuma în campusul universitar şi nici în afara clădirilor, astfel că cer amendamente la legea privind fumatul în spaţiile publice.

Manifestaţia a început la ora 14.00 şi se desfăşoară pe Splaiul Independenţei, la jumătatea drumului dintre staţiile de metrou Petrache Poenaru şi Grozăveşti.

Legea antifumat a intrat în vigoare pe 17 martie şi ea interzice fumatul în spaţiile publice închise.

Pompierii, poliţia locală şi forţele MAI au aplicat în ultima săptămână, de când legea antifumat a intrat în vigoare, 211 amenzi în valoare totală de 38.500 de lei şi 295 de avertismente, pentru încălcarea noii legi, conform IGSU.

Amenzile pentru încălcarea legii antifumat sunt de 100-500 de lei pentru persoanele fizice şi de 5.000-15.000 de lei pentru firme, la acestea existând şi sancţiuni complementare.

Legea antifumat prevede că se mai poate fuma doar în spaţiile în aer liber fără acoperiş sau cu acoperiş şi mai puţin de doi pereţi, în curţi, balcoane deschise, terase sau chioşcuri deschise. De asemenea, se poate fuma pe peroane, refugii, în staţii de transport în comun, dar numai dacă acestea sunt deschise sau dacă au un acoperiş şi un perete, în corturi, terase sau pavilioane folosite pentru evenimente personale. Fumatul este permis şi în parcuri, fiind excluse însă locurile de joacă pentru copii.

În apartamente se poate fuma dacă acolo nu se desfăşoară activităţi economice şi nu sunt locuri de muncă.

Persoanele fizice care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice, la prima abatere – 5.000 de lei; la a doua abatere – 10.000 de lei, la care se adaugă suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei; iar la a treia abatere 15.000 de lei, cu închiderea unităţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.