Legea care face discriminări între patronii de hoteluri şi restaurante

Un act normativ votat de Parlament şi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis face discriminări între patronii de hoteluri şi restaurante în sensul că proprietarii unor spaţii mai mici sunt nevoiţi să plătească impozit chiar şi cu până la 450% mai mult pentru un metru pătrat decât unul cu spaţii mari. Această remarcă a fost făcută de Gabriel Biriş, fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor. „Incredibil câtă determinare în Parlament pentru a elimina impozitul pe profit la hoteluri şi restaurante! Întoarsă Parlamentului cu critici foarte serioase (impozit prea mare pentru mulţi, prea mic pentru unii, plus ajutor de stat ilegal), a fost trecută la foc automat prin comisii, votată şi trimisă spre promulgare. Din păcate, lucrurile nu s-au schimbat prea mult faţă de varianta anterioară”, a scris Biriş pe pagina sa de Facebook. Conform acestuia, impozitul specific a rămas (mult) prea mare pentru restaurantele foarte mici (11.844 lei/an pentru restaurante sub 30mp, în Bucureşti).

„Pentru restaurantele foarte mari, impozitul a fost aproape dublat (70.245 lei/an, peste 800 mp, în Bucureşti), dar rămâne încă prea mic (părerea mea, evident) faţă de ce ar trebui să plătească un astfel de restaurant. Proporţional, impozitul pe specific/mp pentru un restaurant mic (30 mp) rămâne cu 450% mai mare faţă de restaurantele mari (801mp). La baruri situaţia este comparabilă.

Marii câştigători ai acestei legi sunt evident patronii de mari restaurante, dar şi, mai ales patronii marilor compleuri hoteliere, gen Phoenicia – care plătesc impozit doar pentru locurile de cazare, nimic însă pentru profiturile obţinute de barurile sau restaurantele din complex”, a mai spus Biriş, referindu-se la Muhhamad Murad, proprietarul hotelului menţionat. Concluzia sa este următoarea: Să curgă, zic şampania! La cei mari, pentru că, la cei mici vor curge lacrimile…”.

Legea privind impozitul specific unor activităţi poate fi consultată mai jos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.