Leonard Orban: România riscă dezangajarea a 1,9 miliarde de euro din fonduri europene

Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) îşi propune să crească de la 3,7% la 20% rata reală a absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune până la finalul anului 2012, pentru că există în acest moment riscul de dezangajare a unor fonduri europene în valoare de 1,9 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Leonard Orban, potrivit Agerpres.

„Obiectivul fundamental şi principal pe care îl avem este legat de evitarea dezangajării de fonduri. De aceea ne-am propus ca până la finalul anului viitor să atingem o rată de absorbţie de minimum 20%. Ne-am propus un obiectiv mai ambiţios decât cel pe care puteam să-l fixez ţinând cont de riscurile de dezangajare la sfârşitul anului 2012. Riscul de dezangajare ţine de o sumă de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Ne-am propus un obiectiv dublu, pentru că vârful de sarcină va fi 2013, când România va trebui să cheltuie efectiv 6,7 miliarde de euro. De departe anul 2013 este anul cu cel mai mare risc de dezangajări şi anul viitor va avea efect foarte mare asupra a ceea ce se întâmplă în 2013”, a explicat Orban, într-o conferinţă de presă.

La data de 30 septembrie, rata reală a absorbţiei fondurilor europene, adică rambursările efective de la Comisia Europeană către România, era de 3,7%, reprezentând 716 milioane de euro, în termeni nominali, iar creşterea până la 20% ar însemna un volum nominal de rambursare de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului 2012, a precizat ministrul.

O altă ţintă fixată de ministrul pentru Afaceri Europene este creşterea ratei de contractare pe fonduri europene de la 59% la minimum 90% până la sfârşitul anului 2012, astfel încât România să poată cheltui fondurile din actuala perspectivă financiară europeană până la sfârşitul anului 2015.

„Dacă nu contractăm minimum 90% din sume până la sfârşitul anului viitor, pur şi simplu nu vom putea cheltui aceste fonduri. Este un lucru foarte important pe care mi l-am propus”, a subliniat Leonard Orban.

De asemenea, ministrul a atras atenţia asupra riscului ca României să-i fie suspendate formal fondurile europene pentru luni, dacă până la 31 octombrie 2011 România nu reformează sistemul de achiziţii publice şi nu simplifică procedurile privind absorbţia.

„Avem un termen limită care este de o importanţă covârşitoare: 31 octombrie. Dacă noi până la 31 octombrie nu încheiem două procese, riscăm să avem o întrerupere formală a plăţilor pentru minimum 6 luni. Asta ar însemna că tot semestrul I al anului viitor va fi blocat şi rata de absorbţie nu va creşte”, a atenţionat Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.