Complotul împotriva ambasadorului saudit în SUA poate duce la o intervenţie în Iran

Presiunea la care este supus Iranul în urma dejucării unui presupus complot pus la cale de doi iranieni pe teritoriul SUA a dat rezultate. Ambasadorul iranian la ONU a declarat că ţara sa este gata să intre în negocieri serioase şi fără precondiţii în ceea ce priveşte dosarul nuclear iranian.

Presupusul complot împotriva ambasadorului Arabiei Saudite în SUA, la care ar fi participat doi cetăţeni iranieni poate fi considerat o încălcare a convenţiilor ONU, susţin autorităţile americane, iar secretarul de Stat Hillary Clinton doreşte ca Iranul să fie tras la răspundere pentru aceasta. Unul dintre cei doi suspecţi se află în libertate, SUA presupunând că se ascunde în Iran.

Planificarea unui atentat împotriva unui diplomat este o violare a Convenţiei ONU pentru prevenirea şi pedepsirea crimelor împotriva persoanelor cu imunitate internaţională, semnată de Iran în 1978, cu un an înaintea Revoluţiei Islamice.

Statele Unite pot aduce aceasta caz în faţa Consiliului de Securitate ONU, asa cum au făcut în cazul atentatului de la Lockerbie, din 1988, sau pot cere arbitrajul Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, scrie Reuters.

Fostul preşedinte iranian Mohammad Khatami, care face parte din aşa-zisa opoziţie, l-a avertizat pe actualul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad despre un posibil atac militar al SUA, ăn urma acuzaţiilor că statul iranian ar sta în spatele presupusului complot. „Sunt îngrijorat pentru că pretextele pentru începerea unor campanii împotriva Iranului se înmulţesc şi escaladarea unui asemenea pretext şi folosirea unui limbaj ostil poate avea consecinţe care să dăuneze poporului iranian”, a precizat Khatami pe un site al opoziţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.