Liviu Dragnea a discutat la Bruxelles despre modelul spaniol de regionalizare

Eficienţa sistemului de regionalizare din Spania şi utilitatea procesului de descentralizare au fost abordate, marţi, la Bruxelles, în cadrul întâlnirii dintre viceprim-ministrul Liviu Dragnea şi preşedintele Comitetului Regiunilor, Ramon Luis Valcarcel Siso, a informat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) printr-un comunicat de presă, citat de AGERPRES.

„Pentru Spania, s-a dovedit că regiunile sunt un motor de dezvoltare şi este important pentru noi să cunoaştem structura şi competenţele lor, relaţiile de colaborare între diferitele structuri ale administraţiei, cum este organizat procesul de descentralizare în această ţară”, a declarat Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

El a prezentat câteva dintre obiectivele Guvernului pentru acest an: regionalizarea şi descentralizarea, stabilirea competenţelor regiunilor, reforma administraţiei publice, reforma finanţelor publice şi reforma statutului funcţionarilor publici, toate proiectele fiind gestionate de MDRAP.

Potrivit comunicatului citat, preşedintele Comitetului Regiunilor a subliniat că procesul de descentralizare din Spania nu s-a încheiat, tema finanţării regiunilor fiind încă în dezbatere, chiar dacă unele competenţe, precum sănătatea şi educaţia, au fost transferate deja.

„Cetăţenii au nevoie de servicii de calitate, iar regiunile au nevoie de fonduri pentru a asigura aceste servicii de calitate. În Spania avem unul dintre sistemele cele mai bune de sănătate şi educaţie – accesul este gratuit, dar ele trebuie să beneficieze de fonduri adecvate, pentru a asigura menţinerea unor servicii de calitate”, a afirmat Luis Valcarcel Siso.

La întâlnire a participat şi secretarul de stat Sevil Shhaideh. Întrevederea s-a încheiat cu o conferinţă de presă susţinută de ministrul Liviu Dragnea, în cadrul căreia acesta a declarat că regionalizarea poate contribui la scăderea birocraţiei şi a termenelor de prelucrare a unor documentaţii.

„Dacă vor rămâne opt regiuni, de exemplu, în România, birocraţia se poate micşora de opt ori, pentru că vom transfera către regiuni, pe măsură ce ele vor fi acreditate, competenţele autorităţilor de management şi nu va mai fi nevoie pentru beneficiarii programelor europene să trimită toată documentaţia la Bucureşti, unde se adună grămezi şi grămezi de dosare de verificat, ceea ce înseamnă timp fizic”, a afirmat Liviu Dragnea.

Demnitarul român a adăugat că experienţa multor state europene arată că organizarea administraţiei publice la nivel regional a adus beneficii şi că s-a dovedit a fi un sistem bun, care a ajutat la dezvoltarea ţărilor respective.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.