Lovitură împotriva „administrației maligne“ Trump

Carl Bernstein, unul dintre reporterii deveniți celebri prin ancheta jurnalistică ce a stat la baza scandalului Watergate, consideră că președintele Donald Trump conduce o „administrație malignă“ și a sugerat că erorile comise până acum de Casa Albă sunt „fără precedent“. „Președinția lui Donald Trump nu funcționează“, a spus Bernestein duminică, pentru CNN, postul de televiziune atacat furibund de Trump. „Nu funcționează deoarece capacitățile și caracterul acestui președinte sunt puse sub un mare semn de întrebare, iar cei care îl cunosc au mari îngrijorări în ceea ce-l privește“, a spus Bernstein. „Avem o președinție malignă, iar acest lucru este cunoscut de liderii militari ai țării, este cunoscut de liderii republicani din Congres și de comunitatea de informații“, a spus Bernestein, făcând aluzie la posibilitatea unei „lovituri“ a structurilor statului profund împotriva lui Trump. Bernestein consideră că jurnaliștilor le este extrem de greu să relateze despre o asemenea administrație a SUA. „Suntem pe un teren străin. Nu am mai avut o președinție malignă până acum.“

În ajunul declarațiilor lui Carl Bernstein, presa americană relata despre o inițiativă fără precedent a 25 de congresmeni democrați – înființarea unei „Comisii de supraveghere a capacităților prezidențiale“. Totul pleacă de la o interpretare a celui de al 25-lea Amendament al Constituției SUA, care prevede: Congresul nu este singura instituție care poate decide destituirea președintelui SUA; administrația are posibilitatea legală de a transfera prerogativele prezidențiale vicepreședintelui SUA, în urma notificării Congresului asupra faptului că președintele este incapabil să-și exercite atribuțiile. Președintele poate contesta această măsură adresându-se Congresului, care, cu un vot de două treimi, poate consfinți destituirea președintelui. „În caz de urgență, spargeți sticla. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat începând din ianuarie, avem o mulțime de evenimente și excese bizare“, spune reprezentantul democrat Jamie Raskin, profesor de drept constituțional și unul dintre inițiatorii proiectului pentru înființarea comisiei care ar putea pune capăt mandatului lui Donald Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.