Lupta crâncenă pentru viitoarea politică externă a Americii

În ciuda victoriei clare la alegerile legislative din noiembrie, Partidul Republican din Statele Unite trăiește momente de tensiune extrem de puternice, pe măsură ce se apropie data votului pentru confirmarea lui Rex Tillerson, secretarul de stat nominalizat de președintele ales Donald Trump. „Cât de mare este pericolul pe care îl reprezintă Rusia lui Vladimir Putin pentru Statele Unite?“, aceasta este întrebarea care îi frământă pe senatorii americani, cei care vor trebui să dea votul decisiv pentru orientarea politicii externe americane.

Taberele din Partidul Republican sunt foarte bine conturate. De o parte sunt congresmanii republicani conduși de John McCain și Lindsey Graham, doi politicieni extrem de influenți care se opun alegerilor făcute de Donald Trump. Putin reprezintă o gravă amenințare la adresa valorilor democratice, a dreptului și ordinii internaționale, o amenințare la adresa influenței americane în lume, consideră mulți dintre senatorii republicani. Să fii prieten al lui Vladimir Putin nu este o calitate pentru un viitor secretar de stat, spune senatorul Marco Rubio, referindu-se la medalia „Ordinul prieteniei“, primită de Rex Tillerson din mâna lui Putin, în calitate de președinte al ExxonMobil. Important este că Rubio face parte din comisia pentru politică externă a Senatului, cea care îl va audia pe Tillerson. „Dacă ne vom alinia cu Rusia fără să-i cerem să renunțe la atacurile împotriva democrației liberale din Vest este inacceptabil“, spune Evan McMullin, fost ofițer CIA, candidat prezidențial și unul dintre importanții consilieri republicani din culisele Congresului. În ce-l privește pe Jonh McCain, acesta este marele inamic al lui Putin, senatorul care a spus că Rusia se folosește de criza migrației pentru a submina relația SUA-Europa și chiar a ales să-și petreacă Anul Nou cu trupele ucrainene din Donbas.

Nu o lume Est-Vest, ci una Nord-Sud

De cealaltă parte se află tabăra condusă de viitoarea echipă de la Casa Albă, dintre care se distinge generalul Michael T. Flynn, fostul șef al spionajului militar american. După demiterea sa, Flynn a participat la o recepție organizată la Moscova de portavocea Kremlinului, televiziunea RT, unde a spus, cu referire la terorismul jihadist: „Trebuie să înțelegem că nu este o lume Est-Vest. Este o lume Nord-Sud“. „Scopul este să eliminăm ideea canceroasă din religia islamică“, a spus Flynn, pledând pentru cooperarea cu Rusia. În tabăra lui Flynn au apărut și nume cu greutate pentru republicani: foștii secretari de stat Henry Kissinger, James Baker, Condoleezza Rice și fostul șef al Pentagonului, Robert Gates.

O probă a focului

Așadar, relația SUA-Rusia se anunță extrem de sinuoasă în era Trump, cu o echipă percepută ca fiind pro-rusă la Casa Albă și cu un Congres potrivnic. „Ce se întâmplă în Partidul Republican în privința Rusiei este un simptom al realinierilor din partidele americane. Asta spune ceva foarte grav despre ce se întâmplă în sistemul nostru politic“, spune Matthew Rojansky, director al Institutului Kennan din Washington, citat de The Wall Street Journal. Analiștii americani se întreabă dacă Rex Tillerson va fi un nou Henry Morgenthau al Americii (antreprenorul numit în fruntea diplomației de Franklin Roosevelt și care a pus bazele planului pentru reconstrucția postbelică a Europei și a prezidat crearea sistemului Bretton Woods, cu FMI și Banca Mondială) sau va fi un nou Robert McNamara (fostul președinte al Ford ales de John Kennedy ca secretar de Stat și care a afundat America în mlaștina războiului din Vietnam).

Însă până la această probă a focului în relațiile internaționale, Tillerson trebuie să obțină confirmarea Senatului SUA. Alegerile au oferit republicanilor o majoritate de 52 la 48 și, având în vedere opoziția clară a democraților, echipa lui Trump nu-și permite să piardă mai mult de două voturi, la egalitate fiind decisivă opțiunea vicepreședintelui Mike Pence. „La începutul mandatului, dacă nu chiar înainte, Trump va trebui să-și impună linia politicii externe în fața propriului partid și în fața propriului guvern. În caz contrar, președinția sa va eșua precum cea a lui Lybdon Johnson“, spune comentatorul Pat Buchanan, făcând referire la erorile secretarului de stat McNamara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.