Bashar al-Assad, discuţii cu Statele Unite

assad

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat într-un interviu publicat duminică că Siria a avut întâlniri „din când în când” cu Washingtonul, în contextul în care ţara încearcă să iasă din izolare, informează AFP.

Statele Unite au fost printre primii care au întrerupt legăturile cu preşedintele sirian din cauza reprimării protestelor pro-democraţie din 2011, care au declanşat un război civil. Multe ţări occidentale şi arabe au rupt, de asemenea, relaţiile cu regimul de la Damasc.

În 2023, însă, preşedintele Bashar al-Assad a iniţiat o apropiere de mai multe ţări arabe, consacrată prin revenirea Siriei în Liga Arabă.

Preşedintele sirian a urmărit, în special, să se apropie de bogatele monarhii din Golf, aliate ale Statelor Unite, pentru a le implica în finanţarea reconstrucţiei ţării.

„În prezent, America ocupă ilegal o parte din pământurile noastre,… dar ne întâlnim cu ei din când în când, deşi aceste întâlniri nu duc la nimic”, a spus Assad într-un interviu cu un oficial din regiunea separatistă georgiană Abhazia publicat de agenţia oficială de ştiri siriană Sana.

„Există întotdeauna speranţă: chiar dacă ştim că nu vor fi rezultate, trebuie să încercăm”, a adăugat el, ca răspuns la o întrebare privind posibilitatea restabilirii legăturilor cu ţările occidentale.

De la începutul războiului în 2011, Statele Unite au impus Siriei o serie de sancţiuni, deja un stat paria în Occident sub conducerea lui Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte.

O lege americană care a intrat în vigoare în 2020 urmăreşte să prevină normalizarea comerţului cu Siria până când regimul de la Damasc nu va da socoteală pentru atrocităţile comise de oficialii sirieni. Această lege este însoţită de sancţiuni împotriva mai multor persoane din anturajul preşedintelui sirian.

Washingtonul este, de asemenea, în dezacord cu Damascul în privinţa sprijinului american pentru autorităţile kurde semi-autonome din nord-estul Siriei, care conduc lupta împotriva grupării Stat Islamic cu sprijinul unei coaliţii internaţionale conduse de SUA. Damascul acuză autorităţile kurde de separatism şi trădare.

În 2022, preşedintele american Joe Biden a acuzat Siria că l-a reţinut pe jurnalistul american Austin Tice, răpit în 2012 la Damasc, cerând guvernului sirian să contribuie la eliberarea sa. Damascul a negat că l-ar fi reţinut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

  1. „America ocupă ilegal o parte din pământurile noastre”

    On March 25, 2019, the United States officially recognized the Golan Heights as being under the sovereignty of Israel. Signed into effect by the Trump …

  2. Vor da socotala oficialii sirieni dupa ce vor da si cei americani. Ca nu se stie daca nr sirienilor omorati de oficialii sirieni nu este mai mic decat numarul sirienilor omorati de oficialii americani.

  3. Sub pretextul „luptei contra jihadismului si terorismului” (pe care tot ea le-a creat si sprijinit in regiune, in cazul asta, in Siria) Amerlocia a INVADAT si ARE BAZE in aceasta tara. Unde, cum se spunea pe vremuri despre Armata Rosie, vine pentru trei saptamini si ramine 30 de ani.

  4. Agresiune neprovocată și nejustificată a Li🌈icului DemonRat Belicos impotriva Siriei ?
    NICI GÂND, 90% din petrolul Sirian e extras acum de Li🌈ic, măR😜g
    ●(RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK )●

  5. „„Statele Unite au fost printre primii care au întrerupt legăturile cu preşedintele sirian din cauza reprimării protestelor pro-democraţie din 2011, care au declanşat un război civil.” CINE AU FOST PROTESTATARII ȘI CE AU DEVENIT EI?

  6. Cheia rezolvarii situatiei din Siria o au, impreuna, Marea Britania si USA, care au povocat razboiul civil si nenorocirile din aceasta tara. In special britanicii, care sustin o opozitie in nord vest, profitind si de ambiguitatile Turciei, legat de populatia turcomana. Astia( taberele contrare) se vor bate pina la epuizare, americanii si englezii parasind zona, precum in Afganistan..

  7. Siria a fost o țară frumoasă, prosperă, bogată, cu sisteme de sănătate şi învățămãnt funcționale, unde lumea trăia bine şi în pace.
    La un moment dat SUA şi Israelul au pus ochii pe Siria ca să-i fure resursele şi să o transforme într-un avanpost miliar în lumea arabă. Şi au creat un război civil, susținut de bombardamentele armatei SUA, cărora le place să apese pe trăgaci din avion şi să vadă cum crapă în explizii şi foc arăbeții pe care ei îi cobsideră sub-oameni, distrugând țara.
    Astea sunt faptele istorice. Restul cu „sprijinul pentru democratizarea Siriei” este o manipulare menită să asundă un jaf de proporții şi in genocid orchestrat de al occidentul globalist.

  8. Siria a fost o țară frumoasă, prosperă, bogată, cu sisteme de sănătate şi învățămãnt funcționale, unde lumea trăia bine şi în pace.
    La un moment dat SUA şi Israelul au pus ochii pe Siria ca să-i fure resursele şi să o transforme într-un avanpost miliar în lumea arabă. Şi au creat un război civil, susținut de bombardamentele armatei SUA, ai cărei militari se cred superiori şi le place să apese pe trăgaci din avion ca să vadă cum crapă în explozii şi foc arăbeții pe care ei îi consideră sub-oameni.
    Astea sunt faptele istorice. Restul cu „sprijinul pentru democratizarea Siriei” este o manipulare menită să ascundă un jaf de proporții şi încă un genocid orchestrat de occidentul globalist.

  9. Proteste ” pro democatie „, asa-i ? L.V. nu mai ai chiar nici o jena ? Despre ” teoria haosului ” formulata de fost inalti oficiali americani si predata la academia militara din West Point nu ai auzit deloc ? Nici asa un pic ?

  10. @Democrația crimei:

    Siria era demult avanpostul militar in zona al Rusiei, nu al SUA. De aceea, si tine Rusia cu dintii de Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.