Macron, un președinte incomod pentru estici

Preşedintele Franţei

Liderii statelor UE s-au reunit joi la Bruxelles pentru un Consiliu European la care Germania și Franța vor să demonstreze că și-au recăpătat încrederea în forțele lor, în special după alegerea președintelui Emmanuel Macron și victoria zdrobitoare a partidului său la alegerile legislative. În plus, premierul britanic Theresa May, cea care spunea până de curând că niciun acord pentru Brexit nu este o variantă mai bună decât un acord prost pentru Marea Britanie, este acum foarte vulnerabilă, după ce a pierdut majoritatea parlamentară.

Acest context favorabil l-a făcut pe președintele Macron să își expună foarte franc abordarea pe care o va avea față de „elevii neascultători“ din UE. „Europa nu este un supermarket. Europa este un destin comun“, a spus Macron, criticându-i pe liderii central și est-europeni „care au întors spatele Europei“, cu „o abordare cinică față de UE, prin care se folosesc de finanțare fără a respecta însă valorile“. „Națiunile europene care nu respectă regulile trebuie să suporte consecințele politice. Nu voi face compromisuri în ce privește solidaritatea și valorile democratice“, a spus Macron, într-un interviu acordat înainte de summit-ul de la Bruxelles pentru presa europeană. A fost un atac direct la adresa Poloniei și Ungariei, statele care promovează acum ideea unei „contrarevoluții culturale“ în Europa, după cum spunea liderul polonez Jaroslaw Kaczynski. Este în egală măsură un semnal despre cum va arăta politica Franței sub regimul Macron, acesta fiind primul Consiliu European la care participă noul președinte. Macron ar fi folosit comparația nu tocmai fericită cu „supermarketurile“ într-un moment în care statele est-europene, unde marile lanțuri comerciale occidentale și-au asigurat monopolul, au acuzat dublul standard aplicat produselor alimentare între estul și vestul Europei.

Acesta este contextul în care va avea loc întâlnirea bilaterală dintre Emmanuel Macron și președintele Klaus Iohannis, în marja unui summit dominat de negocierile pentru Brexit, migrație, schimbări climatice, dar și securitate și apărare, o temă care devine tot mai fierbinte pe fondul unei îndepărtări vizibile între tabăra franco-germană și SUA. Macron a declarat în interviul amintit că „politica lui lui Donald Trump este imprevizibilă și o sursă de disconfort pentru întreaga lume“. Iar disconfortul pare să fie cu atât mai mare pentru tandemul Macron-Merkel, cu cât devine limpede că președintele Trump curtează tot mai intens noile state UE, criticate acum de președintele francez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.