Magistrați europeni cer încetarea amestecului serviciilor secrete în justiție

Asociația MEDEL – Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés – solicită respectarea independenței justiției și “încetarea de îndată a oricăror influențe a serviciilor secrete în justiția din România”, se arată într-o rezoluție a organizației magistraților europeni adoptată la Pisa pe data de 12 martie, informează Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) într-un comunicat.

În aceeași rezoluție, magistrații europeni au mai cerut și respectarea independenței justiției de către guvernul polonez și eliberarea de către guvernul turc a judecătorilor arestați pentru fapte ce țin de activitatea de judecată și hotărârile pronunțate de aceștia, precizează sursa citată.

Referitor la situația din România, rezoluția MEDEL a reiterat afirmația generatului SRI Dumitru Dumbravă, care a spus că instanțele au devenit „câmp tactic” pentru acest serviciu secret de informații, că tuturor judecătorilor li se face profiling după „pattern-uri” și că, în prezent, SRI își „menține interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”, menționează Uniunea Judecătorilor.

„Acest lucru ridică îngrijorări serioase cu privire la integritatea sistemului judiciar în ansamblul său, precum și cu privire la independența acestuia. La aproape un an de când acest scandal a izbucnit, autoritățile române nu au clarificat implicarea SRI in procesul judiciar”, se afirmă în rezoluție, citată în comunicat.

În rezoluție se mai arată că actualul directorul SRI a declarat public că acest serviciu de informații este în parteneriat cu procurorii in efectuarea anchetelor penale, o activitate care nu le este permisă de lege.

„În același timp, invocand proceduri clasificate și protocoale secrete, autoritățile române nu au reușit să explice într-un mod transparent modul în care au desfășurat verificările ce au condus la concluzia că nu există agenți sub acoperire ai unui serviciu secret în rândul magistraților”, se afirmă în rezoluție.

Magistrații europeni atrag atenția că, „în contextul în care SRI este parte activă în urmărirea penală și pare de asemenea implicat în instanțele de judecată, coroborat cu eșecul autorităților de a clarifica în mod transparent aceste aspecte, acest lucru ridică îndoieli serioase cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului și garantarea unui proces drept și echitabil pentru orice persoană acuzată de către stat”.

Nici atacurile la adresa Curtii Constituționale nu au fost trecute cu vederea, anunță UNJR.

„Cele mai recente atacuri la Curtea Constituțională din România, pentru declararea ca neconstituțională a articolului de lege folosit de catre procurorii sa delege SRI-ul efectuarea de acte de cercetare penala, confirma faptul ca exista o implicare nesanatoasă a SRI in procesul judiciar”, au spus magistrații europeni, citați în comunicat.

„Soluția aleasă de Guvernului României de a corecta acel articol din Codul de Procedura Penala declarat neconstitutional, prin trecerea unei ordonanțe de urgență care a făcut din SRI un «organ special» de cercetare penală, legalizează în fapt implicarea unui serviciu de informații secret în procesul judiciar, subminându-i astfel independenta”, mai afirmă magistrații europeni.

Avand SRI-ul, pe de o parte, acum participant activ în mod legal în cercetarea penală, iar pe de altă, apărând implicat în instanțe, pe care le consideră „câmp tactic”, „România încalcă drepturile omului, independența justiției, statul de drept si principiile separatiei puterilor în stat”, au concluzionat magistrații europeni.

Rezolutia MEDEL în limba engleză, adoptată pe 12 martie 2016, poate fi accesată aici.

Medel este o asociație profesională a judecătorilor şi procurorilor europeni, ce are ca membri un număr de 22 de asociații naționale din 15 state europene și are ca principal scop apărarea independenței justiției, a democrației și a drepturilor fundamentale ale omului. Uniunea Națională a Judecătorilor din România este membra în MEDEL din 2007.

UNJR va continua actiunile pornite inca din 2015 de clarificare a implicarii serviciilor secrete in actul de justitie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.