Maratonul de la Boston – participare record și securitate întărită după atentate

Un milion de spectatori și peste 35.000 de alergători sunt așteptați luni la celebrul maraton de la Boston, înconjurat anul acesta de măsuri stricte de securitate, după dublul atentat care a îndoliat ediția de anul trecut, transmite Agerpres.

Peste 3.500 de polițiști au fost mobilizați pentru cursa de luni, un număr dublu față de anul trecut, 600 de membri ai gărzii naționale, precum și 3.500 de agenți de securitate, recrutați de organizatori.

Și numărul participanților va fi mai mare cu 9.000 de alergători față de 2013, unii dintre ei aflați pentru prima oară la startul acestei cursei, în semn de omagiu pentru cei 3 morți și 264 de spectatori răniți anul trecut de explozia a două bombe artizanale, în apropierea liniei de sosire.

Organizatorii au impus măsuri dure de securitate, interzicând între altele orice fel de sac pentru participanți, cu excepția unor saci transparenți pentru îmbrăcămintea de schimb după cursă, care le vor fi distribuiți la fața locului.

Acesta după ce bombele care au explodat anul trecut fuseseră depuse în saci de plastic de doi frați musulmani de origine cecenă. Spectatorii au primit aceleași indicații, interzicându-le să aducă între altele saci, pungi sau pături.

„Vrem ca și anul acesta să fie o cursă mare, așa cum a fost mereu. Nu dorim să le producem teamă oamenilor și să transformăm asta într-o bază militară. Avem multe camere, multe mijloace și am încredere totală în ofițerii noștri”, a declarat șeful poliției din Boston, William Evans.

Numărul participanților din acest an — 35.660 conform cifrelor oficiale — se apropie de recordul de 38.708 alergători care s-au aliniat în 1996 la startul ediției centenare a celui mai vechi maraton din lume. Printre aceștia, 5.330 de alergători veniți din peste 70 de țări.

Anul trecut, victoria etiopianului Lelisa Desisa a trecut aproape neobservată, din cauza atentatelor. El a revenit la Boston pentru a alerga din nou în unul dintre cele șase cele mai importante curse de maraton din lume, inclus în celebrul circuitul Wold Maraton Majors, dar și cu o dorință: „Să arăt că nu-mi este teamă”.

Etiopianul, în vârstă de 24 ani, s-a întâlnit cu mai multe victime ale atentatelor, cărora le-a spus că reprezintă pentru el „o sursă de inspirație”.

La start se vor afla, de asemenea, mai mulți foști câștigători, între care americanii Joan Benoit Samuelson (învingător în 1979 și 1983) și Amby Burfoot (1968), care anul trecut n-au putut încheia cursa din cauza atentatelor.

Marți, la fix un an de la atentate, a fost adus un emoționant omagiu victimelor, dar și tuturor locuitorilor din Boston care s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe cei răniți.

Dintre cei doi autori ai atentatelor, unul singur se află încă în viață, Djokhar Tsarnaev (20 ani), care va fi judecat pe 3 noiembrie și riscă pedeapsa cu moartea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.