Marele scriitor Norman Manea, în România

În perioada 30 aprilie-18 mai, Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români şi cel mai tradus autor de limbă română, se va afla în România pentru mai multe întâlniri cu cititorii, cu prilejul lansării volumului “Plicuri şi portrete”, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, apărut de curând la Editura “Polirom”.

Norman Manea, laureat al mai multor premii internaţionale şi favorit în ultimii ani la “Premiul Nobel pentru Literatură”, alături de scriitori precum Philip Roth sau Haruki Murakami, îşi va întâlni cititorii din Sighişoara, Braşov, Sibiu, Arad, Timişoara, Bucureşti.

„Plecarea din România a dus, fireşte, la teribile deposedări. Faptul că le prevăzusem nu a diminuat, în timp, efectul traumatic. Printre altele, am părăsit nu doar bibliotecile şi librăriile bucureştene, ci şi cărţile adunate, cu sârg şi drag, în propria bibliotecă. Am lăsat în urmă şi amintiri, şi sute de plicuri cu epistole şi cu ciorne de proiecte literare, şi părinţi, şi prieteni…”, mărturiseşte Norman Manea.

Actuala ediţie a volumului “Plicuri şi portrete” amplifică sumarul captivantelor portrete şi epistole, cititorul întâlnindu-i acum, pe lângă Emil Cioran, Nichita Stănescu, Lucian Raicu, Antonio Tabucchi, Saul Bellow, Florin Mugur, Gabriela Adameşteanu, Robert Musil, Eugen Ionescu, Imre Kertesz, Claudio Magris, şi pe Philip Roth, Octavio Paz, Matei Călinescu, Paul Cornea, Paul Bailey şi chiar Ana Pauker. Alături de ei stau numeroase alte figuri emblematice ale culturii şi istoriei contemporane, din ţară şi din străinătate. Diversitatea îşi află coerenţa în acuitatea abordării, în farmecul, enigmele şi impactul personalităţilor evocate. Relatările memorialistice şi cu valoare de document alcătuiesc un volum de autentică literatură, incitant şi original.

„Farmecul deosebit al cărţilor lui Norman Manea stă în discernământul acestuia, în dezvăluirea, aproape cu puterea unei mărturisiri, a felului în care marginalizarea, permanentul refugiu, lipsa de patrie devin forme naturale pentru omul epocii noastre”, apreciază Imre Kertesz.

Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatura europeană şi „writer in residence” la “Bard College, New York”, a publicat, de la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). În 1992 a primit Bursa “Guggenheim” şi “Premiul MacArthur”, în 1993. Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion” al bibliotecii, în 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură “Nonino” pentru „Opera omnia”, iar în 2006, “Premiul Médicis Etranger” pentru “Întoarcerea huliganului”.

În 2010, a primit distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar “Nelly Sachs”. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat “Premiul Naţional pentru Literatură”.

La Editura “Polirom” a publicat: “Întoarcerea huliganului” (ed. I, 2003; ed. a II-a, 2006, 2008, 2011), “Plicuri şi portrete” (ed. I, 2004), “Fericirea obligatorie” (ed. a II-a, 2005, 2011), “Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul” (ed. a II-a, 2005; ed. a III-a, 2013), “Anii de ucenicie ai lui August Prostul” (ed. a II-a, 2005, 2010), “Plicul negru” (ed. a IV-a, 2007, 2010), “Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici” (2008), “Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow” (2008), “Vorbind pietrei” (2008), “Atrium” (ed. a II-a, 2008), “Variante la un autoportret” (2008), “Vizuina” (ed. I, 2009; ed. a II-a, 2010), “Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian” (2010), “Cuvinte din exil” (împreună cu Hannes Stein, 2011), “Captivi” (ed. a II-a, 2011), “Cartea fiului” (ed. a II-a, 2012) şi “Zilele şi jocul” (ed. a II-a, 2012).

Va fi lansat volumul „Plicuri şi portrete”, ediţia a II-a

Asăzi, Norman Manea participă la “Turnirul scriitorilor” de la Sighişoara. La ora 14.00, în Sala Barocă a Primăriei, vor fi lansate volumele “Plicuri şi portrete”, ediţia a II-a, prezentat de Paul Cernat, şi “Norman Manea – departe şi aproape”, Coord. Iulian Boldea şi Claudiu Turcuş, Editura “Arhipelag XXI”. Lansarea va fi urmată de un Seminar: “Despre memorie şi multiculturalitate”, moderat de Carmen Muşat şi Ovidiu Şimonca.

Luni, 5 mai, la ora 11.00, la Centrul Multicultural al Universităţii “Transilvania” din Braşov, scriitorul va participa la o dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”, urmată de proiecţia filmului “Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică”. Invitaţi: Adrian Lăcătuş, Rodica Ilie, Caius Dobrescu.

La ora 17.00, sunt programate o Întâlnire cu cititorii la Librăria „St. O Iosif“ şi lansarea volumului “Plicuri şi portrete”, ediţia a II-a, însoţită de o sesiune de autografe. Participă, alături de autor, Adrian Lăcătuş, Rodica Ilie, Caius Dobrescu.

Marţi, 6 mai, la ora 14.00, în „Aula Magna” a Bibliotecii Centrale Universitare din Sibiu, Norman Manea va fi prezent la dezbaterea pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”. Va fi proiectat filmul “Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică”. Invitaţi: Andrei Terian, Radu Vancu, Dragoş Varga.

Joi, 8 mai, la ora 17.00, în Sala “Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, va fi lansat volumul “Plicuri şi portrete”, ediţia a II-a, iar autorul va da autografe. Participă Gheorghe Mocuţa şi Vasile Dan.

Vineri, 9 mai, la ora 13.00, este rândul oraşului Timişoara. În Amfiteatrul A 12 al “Universităţii de Vest”, publicul poate asista la dezbaterea „Limba exilată şi epistolele ei” şi la proiecţia filmului “Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică”. Moderatoare: Otilia Hedesan.

O întâlnire cu cititorii este anunţată pentru ora 18.00 la Librăria „Cartea de Nisip”, însoţită, şi de această dată, de o sesiune de autografe. Participă Adriana Babeţi şi Alexandru Oraviţan.

Seria întâlnirilor cu cititorii se încheie la Bucureşti.

Miercuri, 14 mai, la ora 17.00, la Sala „Mircea Vulcanescu” a Bibliotecii Naţionale, suneţi invitaţi la dezbaterea pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”, în parteneriat cu revista “Observator cultural” şi la proiecţia filmului “Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică”. Invitaţi: Carmen Muşat, Simona Sora, Claudiu Turcuş, Elena Tîrziman. Moderator: Ovidiu Şimonca.

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în cadrul ciclului “Conferinţele TNB”, Norman Manea va susţine, în Sala Mică a Teatrului Naţional din Bucureşti, conferinţa pe tema „Limba exilată”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.