Mari producători de lactate, amendaţi pentru licitații trucate

Consiliul Concurenţei a amendat cinci companii producătoare de lactate pentru trucarea unor licitaţii organizate în anii 2010 şi 2011, în judeţele Giurgiu, Ialomiţa şi Dolj, pentru programul „Cornul şi laptele”, a anunţat vineri instituția.

„Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii producătoare de lactate cu amenzi în valoare totală de 8,6 milioane de lei (aproximativ 1,9 milioane de euro) pentru trucarea unor licitații organizate în anii 2010 și 2011, la nivelul județelor Giurgiu, Ialomița și Dolj, în cadrul Programului Cornul și Laptele. Companiile sancționate sunt: Albalact SA, aproape 5 milioane de lei, Simultan SRL — 2,2 milioane de lei, Dorna SA — 1,02 milioane de lei, Lacta SA — 261.306 lei și Deltalact SA — 139.860 lei”, se menționează în comunicatul citat.

Conform instituției, în urma investigației, s-a constatat că pe parcursul licitațiilor cele cinci companii au acționat concertat, în sensul că, în prima etapă, au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitație de autoritățile contractante, iar în etapa a doua, de licitație electronică, și-au împărțit loturile pentru care au licitat.

„Concret, în cadrul fiecărei licitații, în etapa de licitație electronică, fiecare ofertant și-a ales 1 sau 2 loturi pentru care a acționat, ceilalți ofertanți nelicitând pentru acestea. În acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care știau că le vor câștiga, eliminând concurența”, se mai arată în comunicat.

Două din cele cinci companii, Albalact SA și Simultan SRL, au recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale și, ca urmare, amenda a fost redusă cu un procent de 20% din nivelul de bază, menționează Consiliul Concurenței.

„O licitație este eficientă din punct de vedere al prețurilor și calității bunurilor ofertate numai în condiții de concurență reală. În această situație, ofertanții au acționat în mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotație, fiecare dintre cele cinci companii, câștigând cel puțin un contract în cadrul fiecărei licitații”, a declarat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.