Marian Vanghelie a fost reținut

Marian Vanghelie a fost reținut joi noapte de procurorii DNA pentru 24 de ore, după ore întregi de percheziții la locuința sa și la Primăria Sectorului 5, după cum inforemază b1TV. Până aproape de orele 1.00 din noapte, informația nu fusese prezentată ȘI oficial de DNA, prin obișnuitele comunicate de presă.

Procurorii DNA au efectuat joi percheziții la locuința lui Vanghelie și la Primăria sectorului 5, primarul fiind acuzat de fapte de corupție. Vanghelie ar fi perceput comisioane sub diverse forme, pentru atribuirea şi plata anumitor lucrări.

Alte patru persoane au fost reținute pentru 24 de ore în dosarul lui Marian Vanghelie.

În acest dosar au mai fost reţinuţi Mircea-Sorin Niculae, vărul primarului, şi alte trei persoane.

UPDATE: Marian Vanghelie a fost scos încătușat din sediul DNA pentru a fi dus în arestul Poliției.

”România denunțurilor”, a strigat – în culoarul format de ziariști aflați la ieșire -, de mai multe ori, primarul Sectorului 5 al Capitalei.

„Îi mulțumesc lui Victor Ponta, Gabi Oprea și Sebastian Ghiță și le transmit ce îmi doresc ei mie le doresc și eu lor”, a mai declarat primarul Sectorului 5 la ieșirea din sediul DNA.

Vanghelie avea cătușele la mâini la ieșirea de la DNA, pe care le-a mascat cu sacoul.

Înaintea lui a mai fost scoasă încătușată o persoană. Ambii au ajuns în aceeași dubă a oamenilor legii.

Update: Avocatul primarului Marian Vanghelie, Cristi Ene, a anunțat joi seară, la ieșirea de la DNA, că în cazul clientului său procurorii au reținut trei acuzații și că edilul sectorului 5 și-a rezervat dreptul de a nu face declarații.”Sunt trei acuzații. În momentul în care ne-am prezentat ni s-au adus la cunoștință acuzațiile, după care procurorul de caz a tras concluzia că s-ar impune reținerea pentru 24 de ore. Suntem în această situație, nu s-a precizat dacă va face sau nu propunere, dar din practică ați observat și dvs. că după o reținere în mai toate cazurile se sesizează instanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a spus Ene.

„Vanghelie și-a rezervat dreptul de a nu face declarații, solicitând să ia cunoștință de dosar ca să poată să dea explicații pe situația de fapt. Am solicitat o cerere în acest sens, urmează ca DNA să ne răspundă”, a mai spus avocatul primarului.

Update: Vanghelie a ajuns, sub escorta forțelor de ordine, la sediul DNA

Update: Patru funcționari ai Primăriei Sectorului 5, reținuți

Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, a fost adus joi seara la sediul DNA, la ora 22.15, după o zi întreagă de percheziţii acasă la el şi la sediul primăriei pe care o conduce.
Patru persoane, funcționari ai Primăriei Sectorului 5, au fost reținute pentru 24 de ore în dosarul lui Marian Vanghelie, conform b1TV.

Update: DNA îl suspectează pe Marian Vanghelie că ar fi perceput un comision de 20% pentru contractele pe care Primăria Sectorului 5 le-ar fi acordat firmelor controlate de Dumitru Marin, un apropiat al său, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit surselor citate, din 2007 și până în prezent Marian Vanghelie l-ar fi ajutat pe Dumitru Marin să obțină, pentru societățile pe care acesta controlează, numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei.

În schimbul atribuirii acestor contracte și a plății contractelor de execuție de lucrări publice Marian Vanghelie ar fi perceput un comision de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate.

Update: „Știți câte camioane înseamnă 90 de milioane de euro? Nu s-a întâmplat nimic, nu s-a negociat nimic. Nu vedeți ce bine mă simt?”, le-a spus Vanghelie ziariștilor la sosirea la Primaria sectorului 5, întrebat fiind de o presupusă mită de 90 de milioane de euro.

Update: Marian Vanghelie a fost scos joi cu mascaţii din locuinţa sa după aproximativ cinci ore de percheziţii şi dus la sediul Primăriei Sectorului 5, unde, de asemenea, au loc percheziţii.

Vanghelie a fost urcat în duba poliţiştilor, el fiind dus la sediul Primăriei Sectorului 5, pentru ca percheziţiile să fie continuate în prezenţa edilului.

Procurorii au ridicat din locuinţa lui Marian Vanghelie şase ceasuri, precum şi documentele pentru un teren care îi aparţine fostei soacre a primarului, a spus avocatul edilului, Cezar Bivolaru.

După perchezițiile la primărie, Vanghelie va fi dus la DNA.

„Este dus spre cea de-a doua locaţie, unde se va face o percheziţie imobiliară, la sediul Primăriei Sectorului 5. Ulterior finalizării procedurii va fi însoţit la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii au venit cu un mandat şi cu o autorizaţie de la judecător în vederea identificării anumitor documente sau a altor probe ce ar putea fi interesate în cauză şi folosite de către procurori în suspiciunile pe care aceştia le au cu referire la acuzaţiile aduse până la acest moment”, a precizat avocatul lui Vanghelie, Cristian Ene.

Update: Vanghelie a declarat într-o intervenție la Digi 24 că nu are niciun cont, în afară de cardul de serviciu, că nu a încasat niciun ban, iar atribuirea contractelor s-a făcut în baza licitaţiilor publice.

„Nu vi se pare că un pic, ceva nu se bate? Aţi auzit de mine că am conturi? Dacă găsiţi vreun cont al meu în afară de cardul de serviciu, mă împuşc în cap în piaţa publică”, a spus primarul Sectorului 5.

Întrebat în legătură cu percheziţiile desfăşurate la domiciliul său, Marian Vanghelie a afirmat că s-au găsit doar „lucruri lumeşti”: „Nu s-au găsit nici zecile de milioane de euro la mine acasă, nu e niciun leu pe aici, am doar nişte ceasuri. Cum ar zice patriahul Daniel, lucruri lumeşti”.

Vanghelie a afirmat că după verificările de la locuinţa sa urmează percheziţiile la primărie, unde va trebui să meargă însoţit de avocat.

În legătură cu reabilitarea blocurilor din sector, Vanghelie a spus că atribuirea contractelor s-a făcut în baza unor licitaţii publice şi că au fost mai multe firme care au câştigat şi au lucrat.

„Nu am luat niciun ban”, a subliniat el.

Update: Într-o intervenție telefonică la B1 TV, Marian Vanghelie a spus referitor la perchezițiile de la reședința sa că este o situație neplăcută pentru el și că ceea ce se întâmplă este un lucru îngrijorător ”pentru tot ce se întâmplă în această țară”.

”Sunt oameni care se ocupă și verifică tot ce este în casă, mobilier, haine… Lucrurile nu sunt foarte plăcute pentru mine. Așa e viața. Numai nebunii sunt liniștiți”, a spus Vanghelie.

Totodată acesta a precizat că bănuiește că în cazul său au fost făcute niște denunțuri.

”Bănuiesc că pot fi niște denunțuri. Nu ați auzit că am fost prins într-un flagrant, că am conturi. Mergând pe logica simplă, cred că sunt denunțuri.(…) Suntem în țara denuțurilor, mă aștept la orice. Eu nu am probleme”, a precizat edilul, adăugând că a înțeles ”de pe postul lui Ghiță, asociatul lui Ponta” că a furat 400 de milioane de euro.

”Avem senzația, când vorbim de lucruri din astea, că toată lumea trebuie pusă la zid și împușcată. Nu ne dăm seama că o să ne vină rândul la toți. E îngrijorător, nu doar pentru persoana mea, ci și pentru tot ce se întâmplă în această țară”, a mai spus edilul.

Referitor la audierea iubitei sale, Oana Mizil, la DNA, Vanghelie a precizat că aceasta nu are nicio problemă.

”Oana Mizil nu are nicio problemă. Ea mergea din când în când la vărul meu, la magazinele lui, și el îi cerea sfaturi pe anumite probleme”, a explicat Marian Vanghelie.

Totodată, primarul Sectorului 5 a oferit un răspuns și la declarațiile premierului Victor Ponta, conform cărora ” Alina Gorghiu şi-a pierdut principalul aliat, pe Vanghelie, şi acum trebuie să-şi caute altul”.

”Nu a pierdut nimeni, eu nu o să am nicio problemă. Cred că problemele o să fie la el mai mari. Nu am nicio acuzație. Știu că pentru oamenii ăștia sunt potrivit ca să creeze un eveniment din mine. Cred că sunt cam incomod pentru anumite persoane, dar cred că timpul își va spune cuvântul”, a replicat Vanghelie.

Update: Marian Vanghelie a ajuns la reședința sa în jurulul orei 10.30. El a fost adus de jandarmi, iar ulterior va pleca la sediul Primăriei Sectorului 5 unde se efectuează de asemenea percheziții.

Întrebat de jurnaliști dacă a perceput comisioane, Vanghelie a declarat: ”O să vedeți dacă am perceput comisioane”.

Înaine ca Vanghelie să ajungă la reședința sa, acolo a venit și avocatul său, Cristian Ene. Avocatul a precizat ulterior că primarul este suspectat de abuz în serviciu.

Este vorba de fapte comise din 2007 până în prezent privind lucrări publice acordate ilegal, iar prejudiciul s-ar ridica la o sumă foarte mare.

Valoarea contractelor acordate ilegal s-ar ridica la 2 miliarde lei.

DNA arată într-un comunicat că ”procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2007 – 2015″.

„În cursul zilei de 12 martie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în municipiul București și județul Ilfov, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se mai arată în comunicatul DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.