Ministrul de interne: Există cadru legal pentru desecretizarea solicitată de DNA

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a declarat că există cadrul legal pentru desecretizarea cerută de DNA, precizând că în prezent MAI analizează această cerere venită de la DNA.

„Suntem în analiza lor (a documentelor – n.r.) și în analiza procedurilor, dar nu pot să mă pronunț în legătură cu rezultatul. E o serie întreagă de prevederi legale în 3 legi diferite care precizează ce pași pot fi urmați și în ce condiții se poate face desecretizarea”, a spus Tudorache.

„E vorba de unitatea specială din cadrul ministerului de Interne care se ocupă de desecretizare care are în analiză această cerere și în urma analizei, vor lua decizia, cred eu, în cursul săptămânii viitoare”, a mai susţinut ministrul.

Vizat în dosarul privind suspiciuni de corupţie la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, Petre Tobă a demisionat din funcţie pe 1 septembrie, pentru a evita, potrivit acestuia, implicarea MAI într-un scandal public în prag de alegeri.

Potrivit procurorilor, Tobă ar fi refuzat declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate.

Potrivit DNA, „lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.).

Relevant este că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016. Astfel, ministrul Tobă Petre a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării Direcției Naționale Anticorupție și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specială de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare (vezi comunicat nr. 80/VIII/3 din 1 februarie 2016), mai arată DNA.

Update: Într-un interviu acordat Mediafax, ministrul Dragoş Tudorache a precizat că, săptămâna viitoare, va fi elaborat efectiv noul cadru de funcţionare al DIPI şi că imediat ar urma să fie făcute publice şi elementele „acestei reforme”. Discuţii au avut loc, a mai spus ministrul, inclusiv cu Parchetele şi cu SRI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.