Modul neașteptat în care Alina Mungiu-Pippidi reacționează la ultima decizie a lui Cioloș

Lansarea platformei #România100 de către Dacian Cioloș a stârnit și mai multă zarvă în mediul politic, conform b1TV. Preşedintele insistă că România va avea un premier asumat politic după alegeri, dar speră ca proiectul lui Cioloș să aibă susţinere în rândul partidelor. Fostul președinte Traian Băsescu spune că tehnocratul ar face orice să-și păstreze postul de prim-ministru. Liberalii şi-au anunţat primii sprijinul, în timp ce fostul premier Victor Ponta îl acuzat pe Dacian Cioloş de plagiat. O nebunie din care România trebuie să iasă “sănătoasă”.

În acest context politic complicat, politologul Alina Mungiu-Pippidi scrie într-un articol pentru România Curată că “însăilarea populistă” a lui Cioloș “deschide un front de care democrația noastră nu avea nevoie”.

“Crearea unei platforme bidon prin care să poți pune un prim ministru care nu va candida este, ca atare, nedemocratică, va duce la răspunsul de ”nu” – presupunînd că ajunge prim ministru Cioloș- și la degradarea automata a democrației românești”, afirmă Pippidi.

“Cu excepția unor situații excepționale, cine conduce un guvern trebuie să aibă un mandat popular obținut prin alegeri. Nu prin petiții sau likeuri pe Facebook, ci alegeri”, adaugă Pippidi.

Totodată, aceasta este de părere că Dacian Cioloș a avut un an de guvernare fără legitimarea alegerilor, și a fost un premier slab, care a condus destul de puțin din propriul său guvern, și a dat afară n miniștri precum Cadariu, Curaj, Bostan, Costescu doar la presiuni.

Pippidi mai spune că Cioloș este un “birocrat atent condus de alții”, folosit “în chip nepriceput și nedemocratic”.

“Pentru că nu platforma era ce așteptam zilele astea de la Dacian, ci un răspuns la al cui om e de fapt ministrul Grigorescu, de ce fondul din subordinea ministrului Ghinea aprobă la SRI încă 25 de milioane care vor ajunge la firme securiste și nu ne vor crește securitatea (colegii de la APADOR au sesizat comisia europeană, care în viața ei nu a mai avut fonduri de acest gen date serviciilor), dacă e adevărat că Bostan și Biriș au plecat că au vrut ei, că nu luau ei ordine de la PM, și cum se face că exact acei miniștri din guvernul său care s-au umplut de bani din fonduri publice sunt cei mai ideologi gălăgioși de dreapta și împing la platformă? Oare chiar nu e suspect nimic aici?”, mai scrie în articolul publicat pe România Curată.

“O să vedem în curînd dacă un securist prost e un analist bun și dacă nu o să plimbați aceiași votanți între USR și PNL fără să ajungeți la 51 la sută și o să sfîrșim cu marele guvern de uniune națională, ba chiar veți mai și mulțumi pentru el, condus de un viitor prim ministru iarăși tras de sfori, și acela va fi, ca să îl citez pe Nicușor, care citează la rîndul lui (fără să atribuie), cel mai probabil Cioloș. De parcă numele lui va mai conta în asemenea context”, conchide Alina Mungiu-Pippidi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.