Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE

UE a semnat acorduri de asociere şi de parteneriat comercial aprofundat cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Parafarea acestui acord reprezintă un pas important spre integrarea în Uniunea Europeană a celor trei ţări.

Președintele Petro Poroșenko a semnat partea economică a acordului de asociere, în condițiile în care partea politică a acestui acord a fost semnată la 21 martie 2014. Republica Moldova și Georgia vor semna acordul complet, de asociere și liber schimb.

Pentru Moldova, este vorba despre un „moment istoric”, apreciază premierul de la Chişinău, Iurie Leancă.

„Un acord fără precedent, ambiţios şi cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost iniţiat. Această înţelegere simbolizează încredere, deschidere şi cooperare între ţara mea şi UE”, arăta premierul Iurie Leancă.

Negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere şi Liber-Schimb între Bruxelles şi Chişinău au fost lansate în ianuarie 2010 şi s-au încheiat la finalul lui 2013, la summitul de la Vilnius.

După semnarea acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va exista o zonă de liber-schimb, ceea ce înseamnă reducerea tarifelor vamale, accesul fără restricţii tarifare pentru produsele moldoveneşti pe piaţa UE şi transformarea pieţei într-una comunitară. De asemenea, piaţa internă va fi supusă rigorilor standardelor fixate de Bruxelles.

Cu 24 de ore înainte de semnarea acestui acord, presa rusă a înteţit atacurile şi ameninţările la adresa autorităţilor moldovene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.