Moscova sună mobilizarea pentru Arctica

Moscova intenţionează să-şi reactiveze bazele militare din apropierea cercului polar, clădite în timpul Războiului Rece, iar din 2016 ar urma să încartiruiască şi trupe în zonă, relatează Business Insider, care citează agenţiile de presă ruse, potrivit independent.md.

Rusia a terminat lucrările de reabilitare la cele şase baze militare amplasate în zone strategice, din nordul extrem, de pe ţărmul continental până pe insulele din vecinătatea cercului arctic, în apropierea unor teritorii revendicate atât de Rusia, cât şi de Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia.

Noile garnizoane sunt dotate cu utilităţi şi echipamentele necesare unor misiuni de lungă durată, informează presa de la Moscova.

„Conform documentelor existente la Statul Major al armatei, lucrările la cele şase baze din zona arctică sunt finalizate”, a declarat un oficial rus din Ministerul Apărării pentru agenţia TASS. Conform acestuia, începând cu luna ianuarie a lui 2016, Moscova va reloca sute de militari activi în bazele reconstruite pe insulele Nagurskoye, Sredny Ostrov, Temp, Rogachevo, Zvyozdny şi ţărmul continental, la Mys Shmidta.

Majoritatea obiectivelor militare ale Rusiei sunt baze aeriene, dar Moscova intenţionează să-şi extindă prezenţa în zonă şi cu alte staţii de operaţiuni civile şi militare.

În total, Kremlinul intenţionează să dea în funcţiune 10 staţii de operaţiuni de salvare maritimă, 13 aeroporturi şi 10 staţii radar de apărare aeriană de-a lungul periferiei arctice.

Pentru mulţi analişti, deschiderea bazelor aeriene ruseşti de pe insulele din Oceanul Arctic este un semn clar că Moscova va împânzi locul cu aeronave de ultimă generaţie.

„Aceste baze permit folosirea unor bombardiere mai mari şi mai moderne. Până în 2025, apele arctice vor fi patrulate de o întreagă escadrilă de noi bombardiere invizibile din generaţia PAK DA”, consideră Mark Galeotti, expert pentru Rusia al Universităţii New York.

Zona arctică ar putea deveni noul teren al disputelor geopolitice dintre marile puteri, pe măsură ce topirea calotei glaciare va scoate la iveală resurse naturale neexploatate până în prezent.

Experţii americani cred că fundul oceanului ascunde la Polul Nord aproape 15% din rezerva de petrol a lumii, 30% din cea de gaze naturale şi aproape 20% din gazul lichefiat natural.

Deloc de neglijat este şi rolul noului culoar maritim ce se va deschide odată cu topirea gheţurilor de la Pol. Conform unor date prezentate de Wall Street Journal, până în 2030, ruta maritimă nordică va putea fi folosită cel puţin 9 luni pe an, reducând astfel cu până la 60% timpul de expediţie a mărfurilor dintre Europa şi estul Asiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.