Niște pleșisme!

Într-o dispută cu discipolul său Daniel Barbu, în care nu sunt deloc implicat, Andrei Pleșu își republică un text în care mă invocă. Deși momentan sunt departe de casă, apelarea după ureche cu suficiența-i caracteristică mă obligă la reacție.

Cu ani în urmă, i-am răspuns lui Andrei Pleșu la o ieșire de nivel similar care-i trăda calitatea de ochi al curții de atunci. Nimic nu s-a schimbat între timp. Cu aceeași obsesie de slujitor, Andrei Pleși vorbește acum de „inapetența pentru comportamenul ministerial și pentru inteligența administrativă” pe care aș împărtăși-o cu discipolul scos din grații. Har Domului că nu am de dat examene cu astfel de evaluatori! Ei își permit, cum se vede bine, să trăiască străini de fapte, din impresii bine remunerate, pe care le compun pentru a manipula încoace și încolo. Nici o examinare precisă nu contează. Ei exhibă trăiri și capricii; nu-i interesează adevărul și construcția a ceva, în nici un caz. Și nu-și asumă vreo răspundere fără un profit. Degustători de vorbe la orice ocazie, ei nu-și depășesc condiția, dar vor să împartă dreptatea. Iar ceea ce a ieșit din toate acestea se vede prea bine în lipsa de orizont și de speranță pe care au răspândit-o în societate.

„Inapetență pentru comportament ministerial?” Da, într-adevăr, nu am apetit pentru șmecherii și coterii. Chiar dacă Andrei Pleșu și slobozeii săi au umplut site-uri cu povești, ei nu au făcut decât să fantazeze copios: nu am avut legături necuvenite, nu am angajat vreodată rude și nu am fost interesat de apucături precum cele ale lui Andrei Pleșu. Înaintea mea au fost, desigur, alte victime ale minciunii organizate, încât nimic nu mai miră. Am respins mereu delațiunea, nepotismul și carierismul. Am socotit că altul este comportamentul ministerial și m-am străduit să-l întruchipez. Diferența de Andrei Pleșu este netă.

Să mai observăm că Andrei Pleșu avea o cu totul altă opinie când i-am semnat decizii care i-au favorizat cariera. Cu totul altă opinie în multe alte împrejurări. Dar pe cine mai interesează incoerența lui Andrei Pleșu, de atâtea ori probată?

„Inapetență pentru inteligență administrativă?” Într-adevăr, nu am luat decizii pe apucate, am respins favoritismul, nu am făcut cadouri materiale din bunuri publice, nu am spoliat banul public pentru foloase personale. Într-adevăr, nu am redus golănește o funcție administrativă la mofturi privind omleta de la micul dejun sau pregătirea vestei de către aghiotant. Inteligența administrativă este o chestiune serioasă, care nu se confundă cu măscările și plezirismul lui Andrei Pleșu.

Andrei Pleșu se pronunță frecvent cu aplomb, fără minim control faptic. Spre deosebire de vorbele sale, abordările pe care le-am conceput și promovat au fost și sunt sistematice și, prin forța lucrurilor, metodice și precise. Oricine le poate verifica, căci proiectele și soluțiile mele au fost făcute publice în mod responsabil, în scris și sub semnătură, de fiecare dată când am preluat un mandat și la încheierea acestuia. De altfel, se poate constata ușor că din aceste proiecte și soluții elaborate de mine și publicate trăiesc și astăzi ministerele și instituțiile pe care le-am condus. Oricum, ele nu au nimic în comun cu foiletonistica belferească devenită concepție la Andrei Pleșu. Aceste abordări au fost și sunt neprietene cu pertractările de curte și cu incultura administrativă, luate de naivi drept vervă.

În acest sens, nu am nici o apetență nici pentru „comportamentul ministerial” cupid și flecar și nici pentru ”inteligența administrativă” fudulă și frivolă pe care Andrei Pleșu, mai nou, bâiguie să le și teoretizeze. Iar faptul că esteții de târg au reușit să submineze în România actuală orice cadru al argumentării raționale, le oferă, desigur, spațiu, dar nu are cum să-i legitimeze. Colportările autorizate de o curte sau alta nu sunt substitut pentru cultura și creația matură cu care suntem datori.

Andrei Marga


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.