Nostalgia Războiului Rece

În principiu, E.S. James D. Pettit nu este un afacerist american, cum sunt atâţia, care şi-a plătit postul de ambasador la Chişinău. J.S. Pettit este diplomat de carieră, un funcţionar care nu poate face greşeli din simplul motiv că acestea se plătesc scump. Faptul că dl ambasador al SUA ar fi omul Moscovei, cum s-a tot apăsat în aceste zile, nu poate fi luat în serios, oricât ar fi de filorus în plan intelectual, ceea ce îl onorează. Cum lucrurile nu pot fi totuşi deloc limpezi într-o asemenea ieşire din decor, şi nimeni nu mai poate face nimic spre a le clarifica, asistăm la accelerarea unui subiect greu de blocat: unirea Moldovei cu România. Diplomaţia americană are rigorile unei mari puteri, lăsând multe întrebări fără răspuns de-a lungul anilor. Tandemul Rusia-SUA, aproape imposibil de definit, a asigurat şi asigură stabilitatea planetară. Dispariţia Rusiei din echilibrul strategic ar fi, probabil, marea problemă, iar unirea Moldovei cu România ar putea moderniza relaţia cu Rusia în regiune.

Fără a invoca necunoaşterea arealului în care se află la post, ultraspecializat în problematica rusească, ambasadorul american de la Chişinău, prin intervenţia asupra relaţiei Moldovei cu România, face aceeaşi figuraţie pe care o făceau cândva diplomaţii din statele totalitare. Spunând acele aberaţii, ambasadorul american a devenit un propagandist filotransnistrean, un impostor. După plăţile făcute de fostul regim ucrainean unor lideri politici de la Washington, statul de drept pare să aibă mari probleme şi peste Ocean. Atmosfera electorală din SUA, în plină derulare, nu poate genera derapaje la acest nivel, de care, în fapt, nu sunt interesaţi decât cei care au planuri pe termen lung. Degradarea internaţională este alarmantă, identică iminenţei unui conflict mondial, iar crizele momentului presupun cu totul altceva. Războiul Rece are nostalgici care pot produce frisoane. Situaţia României nu este deloc fericită, compromisurile făcute pentru integrarea în NATO şi UE lăsând loc liber subminarii naţionale.

Nu este deloc exclusă varianta că, la Chişinău, SUA au reprezentant un îndoctrinat comunist, după cum se vede, care şi-a dat măsura competenţei. Oricum ar sta lucrurile, ambasadorul a eşuat profesional pe toate planurile. Exprimarea sa asupra relaţiei dintre cele două ţări este impardonabilă. România a făcut eforturi mari pentru sprijinirea Republicii Moldova, în condiţii de severă criză economică, pentru a putea accepta prefabricatele sovietice ale unui personaj lipsit de un minim respect. Pactul Ribbentrop-Molotov are, iată, un nou avocat în diplomaţia americană, care sperăm să îl trimită la reeducare în societate şi chiar la bibliotecă.

Oricum, nu pentru asemenea prestaţii se află un diplomat la post. Să sperăm că administraţia de la Washington îl va retrage, spre a nu-i fi confundat reprezentantul cu un lider din Transnistria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.