Noua struțocămilă a lui Băsescu – testul de la parlamentare

Primul impuls este să râzi. Chiar să te tăvălești de râs. Maestrul tuturor sforăriilor posibile de după Revoluție a mai pus-o de-o combinageală, de data asta cu oastea de strânsură a lui Gabriel Oprea, întru prostirea electoratului în toamnă.

Ce clovnerie, ce disperare la sforarul care a primit totul de la țară, dar a aruncat-o peste bord de câte ori a avut ocazia, iar acum îi cerșește din nou la poartă, braț la braț cu traseiștii lui Oprea.

După o binemeritată porție de râs pe căldura asta care îți taie orice chef, vine însă al doilea „impuls”: Cine îi va mai crede? Te întrebi invariabil. Iar de aici lucrurile dau să se complice. Și n-ar mai fi de râs. Începe semnalul de alarmă pentru toți cei sătui de învârteli de tot soiul pe taraba politică. O privire aruncată înspre recentele alegeri locale arată că e în continuare teritoriu liber pentru aburirea unei părți din electorat, imună la tot ce a sfidat-o și stă să o mai sfideze iar.

Noua struțocămilă a lui Băsescu se vede cu siguranță pe sine următoarea soluție imorală, cum atât de drag îi plăcea să spună fostului președinte, după alegerile parlamentare. Partidul de doi bani valoare fondat de Gabriel Oprea nu are priză la public, dar și-a cumpărat o grămadă de membri și are structuri în teritoriu, iar un scor peste pragul electoral i-ar permite sforarului șef al nației să obțină în toamnă o halcă de putere. Cum? Vă veți întreba.

Alegerile locale – semnal pentru parlamentare – arată că probabilitatea ca PSD plus ALDE sau PNL să obțină 51 la sută din voturi pentru a forma Guvernul e mică, iar cele două mari partide se vor vedea puse în fața eternelor combinații. De aici întrebările pot să curgă, având în vedere ce s-a întâmplat în ultimii 26 de ani.

Guvern PSD-ALDE alături noua struțocămilă a lui Băsescu după parlamentare? Sau Guvern PNL împreună cu noua oaste de strânsură a fostului președinte, dacă nu le umple din nou coșul UDMR celor două partide? Cu siguranță PSD și PNL se vor grăbi să respingă încă de pe acum ipoteza. Iar dacă acest scenariu va fi respins și după alegeri, un vis atribuit lui Klaus Iohannis stă să prindă contur: guvern de uniune națională, format din PSD și PNL, cu „premierul lui”, sub pretextul că trebuie scăpată țara de Traian Băsescu. Cele trei scenarii, bazate pe actuala realitate politică românească, nu sunt de ignorat. Mai sunt desigur și altele. Printre care unul la fel de important: ca electoratul să-l trimită în sfârșit definitiv pe Traian Băsescu la ghenă.

Pentru Klaus Iohannis va fi un adevărat test. După ce a perpetuat în instituțiile de forță toată trupa lui Traian Băsescu, o combinație cu fostul președinte în Guvern sau Parlament e tot ce i-ar mai lipsi ca să-și „încununeze” doi ani de mandat lipsiți de proiecte consistente. Un test va fi și pentru PSD și PNL.

Mingea e deja în teren. Fără o maximă vigilență, va fi jucată din ce în ce mai puțin spre deloc de către marea masă a electoratului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.