Numire surpriză la conducerea Ministerului Afacerilor Externe

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 24 noiembrie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Teodor-Viorel Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

„De asemenea, domnul președinte Traian Băsescu a semnat luni, 24 noiembrie a.c., Decretul prin care se numeşte domnul Bogdan-Lucian Aurescu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe”, potrivit aceleiaşi surse.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a doamnei Hegedüs Csilla în funcţia de ministru al Culturii și viceprim-ministru şi a domnului Bogdan-Lucian Aurescu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe, va avea loc luni, la ora 19.00, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.

Cu o săptămână în urmă, Victor Ponta îl propunea petnru portofoliul Externelor pe ambsadorul român la UE, Mihnea Motoc, dar preşedintele a evitat numirea acestuia pentru că nu îşi dăduse demisia din funcţia de ambasador. La scurt timp de la revenirea în ţară din vacanţa la Abu Dabbi, premierul Victor Ponta a propus ca secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, să fie noul ministru de Externe.

Bogdan Aurescu este al treilea ministru român de Externe în ultimele două săptămâni.

În vârstă de 41 de ani, Bogdan Aurescu a devenit cunoscut pentru calitatea sa de Agent din partea României la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, unde a coordonat activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră.

În data de 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a pronunţat cea de-a o suta hotărâre a sa, respectiv decizia în procesul intentat de România Ucrainei, în 2004, privind delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră. Instanţa a recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.