O oglindă şi nuduri feminine domină o licitaţie de artă

Două nuduri par să domine licitaţia din 10 martie, organizată de Casa Tajan, celebrând, chiar dacă puţin mai târziu, puterea de seducţie a femeii, a cărei Zi Internaţională este serbată astăzi.

Sunt puse în vânzare 30 de piese provenind dintr-o colecţie particulară europeană de artă modernă şi contemporană, al cărei posesor nu este dezvăluit încă.

Printre ele, mai multe opere monumentale, semnate de nume de prim rang, cum ar fi Anish Kapoor, Fernando Botero sau Antoniucci Volti.

Oglindă, sculptată în calcar de Anish Kapoor, piesă din 1997-1998, este estimată la 40.000-60.000 de euro, ca şi opera din bronz patinat a lui Fernando Botero, Venus adormită, realizată în 1990. Li se adaugă Femeie din Tours de Antoniucci Volti (30.000-40.000 de euro).

Anish Kapoor, Oglinda

Sculpturile lui Antoniucci Volti şi Fernando Botero reprezintă două personaje culcate, cu farmece de necontestat, sigure de puterea lor de seducţie.

Personajul lui Volti este timid, aproape pudic, cu figura parţial acoperită de mâini, cu privirea plecată, cu partea inferioară a corpului drapată. Această pudoare atrage şi mai mult privirile asupra formelor voluptuoase. De altfel, Volti este recunoscut drept un arhitect al trupului feminin atât în lucrările monumentale, cât şi în cele de mici dimensiuni. Formele sunt întotdeauna riguroase şi echilibrate. Sculpturile lui sunt foarte căutate în întreaga lume, atât de muzee, cât şi de amatori şi colecţionari. Dintre aceştia din urmă, Alain Delon avea în colecţia sa două Muze recunoscute pentru frumuseţea lor.

Antoniucci Volti, Femeie din Tours

Venus a lui Botero, chiar dacă nu corespunde întru totul normelor de frumuseţe feminină ale zilelor noastre, are forme mai generoase. Lungită, pare să se ofere soarelui, dar şi admiraţiei celor care trec pe lângă ea.

Acuarelist şi sculptor, Fernando Botero este reputat pentru personajele sale cu forma rotunjite şi voluptuoase, fiind cel mai cunoscut şi citat artist în viaţă din America Latină. Pasiunea lui pentru sculptură l-a făcut să-i dedice în întregime anii 1976-1977, în care a creat 25 de opere. Multe dintre sculpturile lui au fost expuse în Europa, prima expoziţie fiind organizată, în 1977, la Grand Palais. Unele dintre ele au fost prezentate în aer liber, la Florenţa, pe Champs-Élysées din Paris sau în Park Avenue din New York, dar şi instalate în spaţii publice din Lisabona, Madrid, München, Singapore sau Tokyo. În 2007, şapte statui în bronz, evaluate la un total de 3,5 milioane de euro, au fost furate dintr-o turnătorie Pietrasanta, unde artistul a lucrat mai multă vreme.

Atât italianul Volti, cât şi columbianul Botero exaltă frumuseţea feminină, misterele ei, modul subtil şi carnal în care ea poate subjuga.

Probabil, concurenţa pentru sculptura lui Anish Kapoor va fi acerbă.

Kazuo Shiraga, Ungen

Artistul anglo-indian este cunoscut pentru creaţiile sale inspirate atât din cultura occidentală, cât şi de originile sale orientale. În 2001, oraşul Nottingham i-a comandat Sky Mirror, o imensă oglindă ce reflectă cerul şi mediul înconjurător. În toamna lui 2006, o altă Oglindă, a fost instalată la Rockefeller Center din New York. Cea propusă acum în licitaţie se înscrie, deci, într-o serie extrem de apreciată.

Kapoor a reprezentat Marea Britanie la Bienala de la Paris în 1985 şi la Bienla de la Veneţia în 1990, unde a fost recompesat cu un Premiu Duemila. În anul următor, a câştigat prestigiosul Turner Prize. I s-au organizat expoziţii personale la Tate şi la Hayward Gallery din Londra, la Kunsthalle din Basel, la Muzeul Reine Sofía din Madrid, la National Gallery din Ottawa… Operele lui pot fi găsite în unele dintre cele mai importante muzee şi colecţii, printre care Fundaţia Prada din Milano. Muzeul Guggenheim din Bilbao, pentru a aminti numai două.

Anish Kapoor, care a atras un public record cu Monumenta de la Grand Palais din 2011, este invitat în acest an să “mobileze” spaţiile exterioare ale Castelului Versailles între jumătatea lunii iunie şi sfârşitul lui octombrie. În vârstă de 60 ans, le urmează astfel americanului Jeff Koons (2008), francezului Xavier Veilhan (2009), japonezului Takashi Murakami (2010), francezului Bernar Venet (2011), portughezei Joana Vasconcelos (2012), italianului Giuseppe Penone (2013), şi artistului coreean Lee Ufan în 2014.

Chiharu Shiota

Catalogul licitaţiei cuprinde şi alte nume care sunt, în mod obişnuit aprig disputate la licitaţiile de artă contemporană: pictorul japonez Kazuo Shiraga (1924-2008), cu o pânză, Ungen, estimată între 50.000 şi 70.000 de euro, o piesă a artistei japoneze Chiharu Shiota (născută în 1972), intitulată State of being (Suitcase), formată din metal, pictură, valiză şi fire de lână neagră, o pictură în acrilic a islandezului Erro, intitulată Prinţesa Mixinoka, datată din 2001, estimată între 10.000 şi 15.000 de euro.

În domeniul graficii, se evidenţiază un desen în cerneală pe hârtie, Natură moartă cu cratiţă şi sfeşnic, semnat de Bernard Buffet, datat 1948 (4.500 şi 6.5000 de euro).

Unul dintre artiştii tineri, care a urcat constant pe piaţa de artă în ultimii ani, chinezul Chu Teh-Chun,este prezentat şi el, în 10 martie, cu o pictură estimată între 100.000 şi 150.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.