Obama, cu „statul de drept”

Update Președintele american Barack Obama și-a reiterat sprijinul față de guvernul „democratic ales, civil” al Turciei și a chemat toate părțile implicate în evenimente să „acționeze cu respectarea statului de drept” și să evite acțiuni destabilizatoare, după tentativa de puci eșuată din noaptea de vineri spre sâmbătă, transmit AFP, Reuters și DPA, citând un comunicat difuzat de Casa Albă, transmite Agerpres.

„Președintele și echipa sa au regretat pierderile de vieți omenești și au subliniat necesitatea vitală pentru toate părțile din Turcia de a acționa cu respectarea statului de drept și de a evita orice acțiune care ar putea declanșa noi violențe sau instabilitate”, subliniază comunicatul Casei Albe.

Președintele Obama a fost informat cu privire la situația din Turcia, aliat al SUA în NATO, cu prilejul unei reuniuni, sâmbătă dimineața, a echipei sale de securitate națională.

„Președintele a reiterat sprijinul neabătut al Statelor Unite față de guvernul democratic ale, civil al Turciei”, arată Casa Albă.

Totodată, Barack Obama le-a cerut oficialilor americani să asigure securitatea personalului diplomatic și militar al SUA în Turcia, și a subliniat necesitatea continuării cooperării contrateroriste cu Ankara.

Barack Obama a convocat sâmbătă dimineața o reuniune cu consilierii săi în probleme de securitate și afaceri externe, în legătură cu situația din Turcia după tentativa de lovitură de stat eșuată, informează un comunicat al Casei Albe, preluat de AFP.

Reuniunea este programată să înceapă la ora 14.30 GMT.

Obama a îndemnat vineri toate partidele din Turcia să sprijine guvernul „democratic ales” al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

SUA au 2.200 de militari și membri ai personalului civil al Pentagonului desfășurați în Turcia, stat NATO și partener crucial al Washingtonului în regiune.

Circa 1.500 dintre aceștia sunt staționați la Incirlik, bază militară din sudul țării de unde aviația americană declanșează misiuni împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Statele Unite vor ajuta Turcia în ancheta privind lovitura de stat militară eșuată și invită autoritățile turce să furnizeze probe împotriva clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de președintele Recep Erdogan că este principalul responsabil al acestei tentative de a-l înlătura de la putere, a declarat sâmbătă secretarul american de stat, John Kerry.

Potrivit agenției Reuters, clericul Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA de mai mulți ani, a negat categoric că ar fi jucat vreun rol în această lovitură de stat și a spus că o condamnă „în cei mai puternici termeni”.

Clericul musulman este acuzat de administrația președintelui Erdogan că încearcă să construiască „o structură paralelă” în armată, justiție, mass-media și învățământ pentru a prelua puterea în Turcia, acuzații negate de Gulen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.