Oferta PSD pentru pușcăriași

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a propus, miercuri, ca deţinuţii încarceraţi „în condiții inumane” să beneficieze de şase zile reduse din pedeapsă la fiecare lună petrecută după gratii, opinând că proiectul inițial care prevede trei zile de reducere a pedepselor nu ar avea efect, iar micșorarea cu nouă zile, așa cum a propus deputatul UDMR Marton Arpad, ar fi prea mare.

„Nu a fost niciun fel de propunere, a fost rezultatul unui calcul, pentru că la o zecime scădere de pedeapsă cum era până acum te duce tot la faza de eliberare condiționată la două treimi și acolo din una sau două amânări a fost eliminat tot câștigul pe care l-ai avut că ai stat în condiții inumane și am spus că legea practic nu are niciun efect și mai bine să nu faci o astfel de lege. Pe de altă parte, mi s-a părut cam mare și propunerea făcută de domnul Marton Arpad de nouă zile, adică o treime reducere pentru condiții inumane. Și eu am făcut o sugestie și anume că poate să devină efectivă în jur de cinci, șase zile acordate pentru condiții inumane, rămâne să stabilească comisia”, a spus Nicolicea, întrebat dacă a propus ca deţinuţii să beneficieze de 6 zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie în condiţii inumane.

Discuția în cazul acestui proiect se va relua luni în comisie.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a început de săptămâna trecută dezbaterea la proiectul privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Marton Arpad a propus atunci creșterea de la trei la nouă a numărului de zile care se reduc din totalul pedepsei pentru 30 de zile de detenție în condiții necorespunzătoare.

Tot atunci, Eugen Nicolicea a propus să se facă o clasificare a penitenciarelor, în funcție de condițiile de detenție, iar condamnații să nu mai primească reduceri de pedepse de la caz la caz, ci în mod automat toți cei dintr-o clădire a unei închisori în care condițiile sunt „inumane”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.