Operațiune de amploare la baza anti-ISIS din Turcia

O operaţiune de amploare a forţelor de ordine turce a avut loc la baza aeriană Incirlik, folosită de coaliția condusă de Statele Unite pentru operaţiuni împotriva grupării Stat Islamic. Mii de poliţişti şi militari au înconjurat baza noaptea trecută, iar intrările şi ieşirile au fost blocate de camioane şi buldozere.

Poliţia ar fi primit informaţii care indicau pregătirea unei noi tentative de lovitură de stat, scrie cotidianul Hurriyet, citat de Digi 24. De cealaltă parte, ministrul turc pentru Afaceri Europene a susținut că a fost vorba doar de o inspecţie de securitate. ”Am terminat o inspecţie de securitate generală. Nu am găsit nimic”, a explicat ministrul.

Poliţia a comunicat că operaţiunea a durat două ore şi jumătate.



Desfăşurarea de forţe a avut loc înainte ca şeful Statului Major al SUA să ajungă în Turcia. Generalul Joseph Dunford va vizita şi baza Incirlik.

Video

Câteva mii de persoane au protestat joi la baza aeriană Incirlik, pentru a cere închiderea acesteia cu slogane antiamericane. Protestatarii au susţinut că militarii americani au fost implicaţi în tentativa de lovitură de stat eșuată.

Între timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă, într-un interviu televizat, că vrea să treacă sub controlul său direct serviciile de informații și șefii Statului Major al armatei, la două săptămâni după lovitura de stat eșuată împotriva sa, transmite AFP.

„Vom introduce o mică reformă constituțională (în Parlament) care, dacă va fi aprobată, va face ca serviciul național de informații (MIT) și șefii Statului Major (al armatei) să treacă sub controlul președinției”, a spus liderul turc.

Comandanții armatei vor raporta ministrului apărării, iar academiile militare vor fi închise, a mai declarat Erdogan, potrivit Reuters.

În același interviu televizat, el a spus că academiile militare vor fi înlocuite de o universitate națională de apărare.

Erdogan a anunțat totodată că va reduce efectivele jandarmeriei, dar că va întări dotarea acestor forțe de securitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.