Orban, despre Ponta: Am adus la putere un alt Băsescu. S-a schimbat generaţia, dar năravurile PSD nu

Într-o intervenţie în emisiunea “Jocuri de Putere”, de la Realitatea Tv, liberalul Ludovic Orban a făcut un rechizitoriu dur foştilor parteneri din guvernarea USL.

“De la câştigarea alegerilor din 2012 Victor Ponta a încălcat aproape sistematic orice fel de contract cu alegătorii USL. Sloganul “Dreptate până la capăt!” a însemnat în primul rând că ne vom  bate cu Traian Băsescu până dispare din scena publică. Ce a făcut Victor Ponta?

În secret a semnat un pact de coabitare fără să anunţe public, fără să informeze oamenii, de care am aflat într-un mod jenant pentru România şi pentru cetăţenii români, cu un preşedinte al României care i l-a fluturat preşedintelui Parlamentului European ca să arate cât de mare e el şi cât de bine s-a pus cu puterea”.

Ludovic Orban a afirmat că premierul Ponta a dezamăgit încă din primul moment, după alegeri.

“Dezamăgind din primul moment o populaţie care era împotriva lui Traian Băsescu. Majoritatea USL ar fi fost şi mai mare, pentru că, să ne aducem bine aminte, împotriva lui Băsescu la demitere au votat 7 milioane şi aproape jumătate dintre români. Or, USL a obţinut la alegerile parlamentare 4 milioane şi 600 şi ceva de mii. Aceştia sunt cetăţeni români pe care i-am pierdut organizând un referendum prostesc, poate pentru interesele lui Voiculescu sau pentru interesele altcuiva, care n-a servit nimănui altcuiva decât lui Traian Băsescu şi a adus profunde deservicii României astăzi. Lucrurile se văd şi astăzi”.

Între Traian Băsescu şi Victor Ponta nu există diferenţe, a spus liberalul.

“Cel mai mult mă deranjează că între mentalitatea politică, în modul în care priveşte politica Traian Băsescu, care este un produs al regimului securisto-comunist, şi premierul Ponta şi mulţi din anturajul lui Ponta nu e aproape nicio diferenţă. Sistemul ăsta să controlezi Parchete, Servicii de Informaţii, structuri de putere, televiziuni.

(…) din momentul emiterii ordonanţei privind insolvenţa, prin care orice post de radio şi tv, dacă avea datorie 1 leu la Fisc, Fiscul putea să declanşeze insolvenţa şi i s-ar fi suspendat licenţa pe drept.

Cam care credeţi că ar fi fost atitudinea proprietarilor şi managerilor de posturi fiind ameninţaţi de sabia lui Damocles pe care a scos-o Ponta într-un mod ticălos, tot pe şestache fără niciun fel de dezbatere publică.

Încă din momentul respectiv, din momentul în care ataci libertatea de exprimare, când ataci pluralismul, media, care este practic… nu Băsescu este paznicul abuzurilor folosirii puterii în interes personal şi împotriva cetăţeanului, mass-media este cea care… mass-media care are cu adevărat forţa să spună şi să lupte, nu care are interese în spate. Unul care să scape de puşcărie, altul să aibă contracte cu statul cât mai multe sau cu consiliile judeţene, sau cu serviciile secrete”.

Ludovic Orban a spus că Victor Ponta, deşi reprezentant al noii generaţii, are năravurile predecesorilor săi din PSD.

Liberalul îl acuză pe premier de colaborarea cu Gabriel Oprea.

“În România, din păcate, nu s-a schimbat această mentalitate. Am adus la putere un alt Traian Băsescu. Că îl cheamă Victor Ponta sau cei care l-au produs. Şi lucrul ăsta e extrem de grav, pentru că la PSD s-a schimbat generaţia, dar năravurile nu s-au schimbat.

(…) Ne-au dat Ministerul de Interne, dar conducerea 2 şi’un sfert a numit-o Victor Ponta fără nicio subordonare faţă de ministrul de interne, că era liberal ministrul, deci nu putea să piardă. Ca şi cum nu i-ar fi ajuns, că oricum are un om al SRI provenit din PSD, chiar dacă pus de Traian Băsescu şi care este şi în relaţii de un anumit fel cu PSD (cu Victor Ponta – n.r.).

Ce deosebire între Victor Ponta şi Traian Băsescu în privinţa relaţiei cu Gabriel Oprea. Gabriel Oprea a luat parlamentari din PNL şi PSD care să-i facă majoritate parlamentară pentru guvernul Boc 4 sau 5 sau cât s-a numit.

Şi acum a făcut acelaşi lucru pentru Victor Ponta. Că nu putea Victor Ponta, care e curat, pentru democraţie. Nu, l-a pus tot pe Gabriel Oprea, pe care l-a făcut vicepremier, împotriva voinţei alegătorilor care i-au încredinţat votul, pe acest om care a fost folosit de Traian Băsescu pentru a putea să creeze tot răul… şi l-a adus în guvernarea USL”.

Liberalul nu vede cu ochi buni nici felul în care au fost împărţite responsabilităţile în cadrul fostului executiv condus de Ponta, despre care a afirmat că este obsedat de controlul banilor.

“(…) Folosirea banilor publici… Nu există nicio ţară din lumea civilizată în care să existe separaţie între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Bugetului.

În orice ţară normală, când se creează un guvern de coaliţie, partidul care nu are prim-ministru ia Ministerul de Finanţe, pentru că este singurul mod în care poate cu adevărat să aibă garanţia că îi vor fi finanţate proiectele miniştrilor şi ordonatorilor de credite pe care îi are în ministerul respectiv

Ce au făcut Ponta şi PSD-ul? A dat ministrul finanţelor, adică noi colectăm banii, dar cheltuirea banilor a dat-o la ministrul bugetului, care nu e nici măcar subordonat ministrului finanţelor, pentru că i-a interesat controlul banilor. Nu s-a oprit aici… ştiţi că orice ordonator principal de credite nu poate să cheltuiască niciun leu dacă nu primeşte acordul de la controlorii delegaţi, de la Ministerul Bugetului dacă nu este alimentat contul…

PNL a ieşit de la guvernare pentru că s-a umplut paharul

“PNL nu acceptă… motivul pentru care a ieşit de la guvernare. PNL a ieşit de la guvernare când s-a umplut paharul”.

Întrebat în platoul emisiunii de ce liberalii şi-au dat seama abia după doi ani că lucrurile nu merg, Orban a răspuns: „Credeţi că toate măsurile astea nu au generat opoziţie?”.

„Roşia Montană ar fi trecut în pas alergător dacă dl Antonescu şi partidul nu s-ar fi opus, ca şi legea minelor…

Ordonanţa privind insolvenţa, pe care noi am fost de acord şi am solicitat avocatul poporului să atace la CCR anul trecut.

Nu poţi să iei o decizie politică de azi pe mâine fără să ai o explicaţie publică.

Diferenţa fundamentală este sfidarea faţă de oamenii care gândeau liberal şi care au avut încredere că acest guvern… pe care i-am convins foarte greu să voteze cu PSD-ul, au refuzat sistematic luarea oricărei măsuri liberale care să dea un semnal de stimulare a mediului de afaceri, stimularea economiei, măsuri pe care le-am promis şi care au rămas pe hârtie fiind amânate până la calendele greceşti.

Este o deosebire fundamentală de mentalitate şi poziţionare faţă de oameni, respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale.

„(…) Dreptate până la capăt de fapt s-a tradus prin “Facem zid în jurul corupţilor noştri şi al celor care sunt urmăriţi de justiţie”.

Niciodată PNL nu va accepta să fie în cârdăşie cu o astfel de poziţie politică în care să facă zid în faţa unor oameni care sunt în vizorul justiţiei.

(…) Dacă mai există vreun PSD-ist care este supărat pentru că este anchetat poate în mod abuziv de Parchet şi de DNA, nu trebuie să fie supărat numai pe Traian Băsescu, trebuie să fie supărat pe Victor Ponta, că el, în calitate de ministru al justiţiei, este cel care a propus aceşti procurori care conduc astăzi Parchetul General de pe lângă ÎCCJ, DIICOT, DNA ş.a.

Preocuparea obsesivă pentru a interveni politic în numirea de oameni care conduc nu duce nicăieri. Justiţia trebuie lăsată să-şi facă liberă profesia”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.