Ovidiu Tender a concesionat jumătate din Gambia

De un an, Ovidiu Tender a început să investească pe continentul african. Ultima afacere: concesionarea a 50% din teritoriul Gambiei.

Criza l-a prins pe Ovidiu Tender nepregătit. Nu o spunem noi, ci chiar el. „În momentul în care a venit criza, eu făceam investiţii. N-am ştiut ce repercusiuni putea avea, deoarece, ca om de afaceri, nu am prins, practic, nicio criză mondială. Plus, se ştie, omul învaţă doar din propriile greşeli. Drept urmare, pot spune sincer că actuala criză m-a prins nepregătit”, ne-a declarat Ovidiu Tender. Primul pas făcut pentru combaterea crizei de către omul de afaceri a fost limitarea investiţiilor în imobiliare şi în societăţile cele mai vulnerabile. Mai apoi, elaborarea unui nou plan de investiţii în acele afaceri care ar putea aduce profit.

Drept urmare, la sfatul lui Frank Timiş, naşul copiilor lui, omul de afaceri timişorean a pornit investiţiile pe continentul african, iar prima ţară vizată a fost Senegal. „Am avut norocul să-l întâlnesc pe ministrul de externe al Senegalului şi, la sfatul lui, am investit în această ţară. Până în prezent, am semnat în Senegal actele pentru concesionarea a patru perimetre de 10.000 kilometri pătraţi. Unul dintre ele este pentru explorarea şi exploatarea de metale grele, respectiv, titan şi zirconiu, un altul pentru aur, un al treilea pentru cupru, iar ultimul pentru metalele rare, adică staniu şi nichel. Suntem, de asemenea, în negocieri avansate pentru concesionarea a încă trei perimetre de 20.000 de kilometri pătraţi pentru fosfaţi. Mai suntem implicaţi în două perimetre, unde facem explorări pentru minerale lichide şi gazoase. Într-un dintre ele suntem asociaţi cu o companie a naşului băieţilor mei, Frank Timiş”, spune Tender.

Afacerile lui Oviu Tender pe continentul african nu s-au rezumat numai la Senegal. Aşa că, a investit şi în ţara vecină, Gambia. Aici, concesionarea s-a făcut pentru 50% din Gambia, fiind o ţară mai mică. „În Gambia am concesionat 50% din teritoriul. Căutăm atât resurse minerale lichide, cât şi gazoase sau solide”, spune Ovidiu Tender. Per ansamblul, pe continentul african, într-o primă fază, investiţiile lui Tender vor trece de 50 de milioane de euro, iar în funcţie de zăcămintele găsite, ele vor creşte sau nu.

„Africa este un continent virgin în ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea zăcămintelor naturale. Ca urmare a preţului crescut la materiile prime, din ce în ce mai multe companii investesc aici. Dar investiţia are un mare risc. Poţi câştiga sume mari de bani sau poţi pierde totul”, ne-a mai declarat, în finalul discuţiei, Ovidiu Tender.

Scurt istoric despre Gambia

Republica Gambia este o ţară în Africa de Vest, cea mai mică de pe continentul Africa, mărginită la nord, est, sud de Senegal, cu o zonă de coastă la Oceanul Atlantic în vest.

Ţara este situată în jurul râului Gambia, care curge prin centrul ţării şi se goleşte în Oceanul Atlantic. Suprafaţa sa este de aproape 10,500 km², cu o populaţie estimată de 1.700.000 de locuitori.

La 18 februarie 1965, Gambia şi-a declarat independenţa faţă de Regatul Unit. Capitala Gambiei este Banjul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.