Păcălitorul

Mare pişicher se dovedeşte a fi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei! Ca să nu avem probleme de interpretare, din toate sensurile cuvîntului „pişicher”, ne referim la „om şiret, priceput la şmecherii, sforar”, dînd la o parte sensul „şarlatan”. Deocamdată. I-am spune mai degrabă „păcălici”, adică „persoană care are obiceiul să păcălească”!

După ce a păcălit o ţară întreagă cu prezentarea unei evaluări penibile a şefei DNA şi a procurorului general, Tudorel Toader a simţit nevoia să mai fie o dată în centrul atenţiei şi s-a dus luni seara la emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3. Profitînd de blîndeţea lui Mihai Gâdea, Tudorel Toader a reluat cuvînt cu cuvînt pasaje întregi din acea conferinţă de presă de 45 de minute de acum cîteva zile, dovedind că are acea capacitate pe care o credeam doar la îndemîna politicienilor: să mintă cu seninătate! Astfel, a zburdat în voie încă 60 de minute.

Şi asta nu i-a fost de-ajuns, ci a mai organizat miercuri o conferinţă de presă de vreo 68 de minute în care ne-a convins că nu este altceva decît un adevărat păcălici, în sensul cel mai profund descris de DEX.

Fostul procuror Tudorel Toader a încercat să ne ducă iarăşi cu preşul, folosindu-se de cîteva sofisme barbare, pur şi simplu. Astfel, la Gâdea, minute în şir ne-a spus că niciodată CCR nu a dispus sancţiuni atunci cînd a constatat existenţa unui conflict constituţional între instituţii. Asta este partea de adevăr din sofism.

De aici, însă, începe raţionamentul mincinos, adică, dacă CCR nu a dispus sancţiuni (din simplul motiv că nu acesta este rolul său), înseamnă că ministrul nu le poate decide! Cu un singur neuron în funcţiune, oricine îşi dă seama că lucrurile nu stau aşa. Avînd în mînă dovada de la CCR că Laura Codruţa Kovesi şi-a depăşit atribuţiile, aruncînd DNA în acest conflict constituţional cu Guvernul şi Ministerul Justiţiei, Tudorel al nostru trebuia să dea o sancţiune drastică tocmai pentru încălcarea gravă a atribuţiilor sale de către şefa DNA! Nu pentru conflictul constituţional constatat de CCR, ci pur şi simplu, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu ale Codruţei Kovesi! Avea la îndemînă Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, unde, în capitolul 2, „Răspunderea disciplinară a judecătorilor şi procurorilor”, la art. 99, al. (t), este menţionată ca abatere: „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”. În plus, se putea invoca şi prevederea menţionată la art. 99, al (d): „desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

Ce altceva este declanşarea de către DNA a urmăririi penale a prim-ministrului şi a ministrului Justiţiei pentru Ordonanţa 13 dacă nu „rea-credinţă, neglijenţă în serviciu” şi „manifestarea convingerilor în exerctarea atribuţiilor de serviciu”?

La Conferinţa de presă de miercuri, Tudorel, realmente, şi-a dat de-a dreptul cu tesla-n coate, cum zice vorba veche românească. Cu seninătate, ministrul Justiţiei, care a fost zece ani judecător la CCR, ne-a spus tuturor că proiectul legii care vizează „abuzul în serviciu” nu va conţine nici un „prag”, deşi, în motivarea CCR, la paragrafele 75-78, se vorbeşte despre necesitatea acestui „prag” care să delimiteze contravenţia de infracţiune! Dracul să mai înţeleagă ceva, căci Tudorel Toader a fost şi judecător al CCR!

Mai mult chiar, Decizia CCR face trimitere la Comisia de la Veneţia, care recomanda un prag foarte înalt pentru ca un abuz în serviciu să fie infracţiune, astfel încît să se evite folosirea abuzivă a Justiţiei ca armă politică. Dracul să mai înţeleagă ceva, căci Tudorel Toader este şi membru al Comisiei de la Veneţia!

Cel puţin în ceea ce mă priveşte, eu prefer să merg pe mîna Danei Gîrbovan, preşedinta UNJR, care spunea: „pentru ca legea sa fie clară, predictibilă şi previzibilă, un astfel de prag nu poate fi decît valoric, revenind legislativului obligaţia de a-l stabili”. Ei, aici, ca oricare pişicher, Tudorel a văzut o cale de scăpare: el să nu pună în proiect vreun prag pentru abuzul în serviciu, lăsînd Parlamentul să decidă dacă va fi sau care va fi limita acestuia.

Adică, pentru cei din #Rezist, Tudorel este unul de-al lor, care poate striga oricînd în Piaţa Victoriei „DNA / să vină să vă ia”, din moment ce Kovesi / Lazăr sînt buni pentru funcţiile lor şi, pentru ca munca lor să fie mai uşoară, abuzul în serviciu să nu aibă nici un prag. În acelaşi timp, dacă Parlamentul va modifica proiectul lui Tudorel, miliarde de oamenii pot să iasă în stradă pentru a protesta, căci păcăliciul stă liniştit, spunînd că el nu a impus nici un prag, că politicienii vor să scape de cătuşe etc., după care se poate întoarce la Iaşi, căci ne-a spus foarte clar: „Eu sînt rector!”.

La puţin timp după ultima ispravă a lui Tudorel, cea de la conferinţa de presă, avocata Cătăniciu, deputat ALDE, se întreba: „Nu ştiu pe cine reprezintă Tudorel Toader în Guvernul Grindeanu”! Pe bune? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pune un membru al coaliţiei de la guvernare? E păcăliciul vostru, doamnă deputat, şi, vorba lui Cornel Nistorescu: „spălaţi-vă cu el pe cap!”.

P.S. Audit extern pentru Laura Codruţa Kovesi? Bă, eşti prost? Cine să-l facă? Ambasadorii? Presa străină? Regele Suediei?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.