Până unde poate ajunge nivelul campaniei prezidențiale din SUA

Campania electorală a republicanilor americani dă în clocot înainte de ”Super Tuesday”, marțea în care se vor împărți o bună parte din delegații ce vor decide candidatul prezidențial.

Donald Trump, liderul de până acum în tabăra republicană, a ajuns să se folosească in campanie de citate atribuite lui Benito Mussolini. ”Mai bine trăiești o zi ca un leu decât o sută de ani ca o oaie”, scrie într-un tweet retransmis, și deci apreciat de Trump. Întrebat la NBC de ce a ales să aprobe spusele lui Mussolini, Trump răspunde: ”Mussolini a fost Mussolini. Este un citat foarte bun, foarte interesant și știu cine a spus asta. Însă ce importanță are dacă e Mussolini sau altul. Vreau să fiu asociat cu citate interesante”, a spus Trump.

Apoi, în platourile CNN, Trump a refuzat să condamne Klu Klux Klan. Întrebat ce parere are de sustinerea pe care i-o oferă David Duke, fost lider al KKK, Trump a spus: ”Nu-l știu pe David Duke. Nu cunosc gruparea asta. Doar nu vreți să condamn un grup despre care nu știu nimic. Trebuie să mă informez”.

Criticii au căutat și au găsit în biografia tatălui candidatului republican, Fred Trump, o apropiere de KKK și participarea la o demonstrație a unei mișcări fasciste a imigranților italieni, în 1927, când a fost și arestat.

Rivalii republicani ai lui Trump nu par deloc mai dornici să ridice nivelul dezbaterii. Vorbind alegătorilor din Virginia, Marco Rubio a spus următoarele: ”Mereu Trump îmi spune ”micul Marco”… știu că este mai înalt decât mine, dar tocmai de aceea ma miră de ce are mâinile atât de mici. I-ați văzut mâinile? Știți ce se spune despre bărbații cu mâinile mici… Nu poți să ai încredere în ei”.

”Trump nu transpiră pentru că toți porii lui sunt acoperiti cu spray autobronzant. Donald nu va face America măreața, va face America portocalie!”, a mai spus Rubio.

”E uimitor cum tipul cu cel mai prost spray autobronzant din America mă atacă pentru că ma machiez. Lui Donald Trump îi place să dea oameni în judecată, cred că ar trebui să-l dea în judecată pe cel care i-a dat cu asta pe față”.

”E un nebun în Coreea de Nord care încearcă să obțină arma nucleară și un nebun care încearcă să aibă arme nucleare în America”, a mai spus Rubio despre Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.