×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:44
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Paranoica îndreptăţire generală
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Un fel de busculadă a cuprins societatea românească în orice direcţie priveşti. Toată lumea este îndreptăţită, indiferent de situaţie. Abuzarea face parte din reţeta zilei ajungând a nu mai fi percepută, şi nu neapărat din lipsa instrumentarului legal. Mentalitatea instalată nu este de ieri, de azi, ci din perioada emancipării societăţii pe fondul totalitarismului politic.

Legislaţia năucitoare şi clasa politică absolut degradantă, iniţiatoare, triumfă într-un definitiv care pare a fi pus o piatră pe suflul societăţii. Un zid de netrecut se înalţă între membrii societăţii, ca un fapt firesc al autismului convenabil. Nu mai funcţionează concret în spaţiul public nici ştiinţele umane, respectiv sociologia, psihologia, pedagogia. Drepturile de la care se vede obligată să se revendice majoritatea societăţii nu sunt decât surogatul unor propagande, o aparenţă. O adevărată febră a confiscării tuturor emblemelor, egidelor, titulaturilor, profesiunilor se află la apogeu. Îndreptăţirea fiecărui cetăţean român în acest moment este justificată, însă în esenţa ei este absurdă. Fibra morală a fost distrusă printr-o metamorfoză a vieţii sociale şi a contextelor acesteia, într-un mod care aparţine declinului istoric. Restrângerea psihologică a perimetrului social pare a fi rezultatul unui plan de dezintegrare.

O societate de îndreptăţiţi, cu fundamente justificate, îşi face loc spre o istorie pe măsura propriilor false premise prin extrapolarea a căror victime sunt. Oameni şi instituţii goale de conţinut, simboluri găunoase, crize tot mai deficitar gestionate se deplasează spre ceea ce se vrea stabilitate şi autoritate. Această lume de îndreptăţiţi pregătind direct-indirect numai înscenări şi un sistem concentraţionar nu caută ieşirea, cum ar fi normal, ci perfecţiunea acestui mod mortal de a se autoconstitui. Avem o viaţă publică zero, generatoare de stres şi antipatică în monstruoasa ei dereglare. Presiunea sistemului mafiot pe tot ce respiră în această ţară umilită ca niciuna alta din Europa se resimte peste tot în societate, având efecte devastatoare. În loc să existe reglementări şi cadre contractuale, simplificate într-un regim juridic ferm, avem o suită de absurdităţi normative care includ programatic dezastrul la scară generală.

Îndreptăţirea devine tot mai acută pe fondul dispreţului pentru celălalt, în acest context al terorii de după marea teroare comunistă. Sistemul piramidal a dus la o societate de victime obligate la un conflict fratricid, nu altceva fiind îndreptăţirea instalată ca stare de fapt. Numai demolarea piramidei poate duce la o neutralizare a răului internalizat în societate. Mergând în direcţia pe care îndreptăţirea paranoică o sugerează drept soluţie politică sau de viaţă, societatea se transformă într-o veritabilă masă de manevră în plină desfigurare morală şi identitară.

Îndreptăţirea ar trebui transferată spre combustia imperativă a interesului general, unica forţă a binelui sub toate aspectele. Altfel, dublată de sistemul actual, societatea va intra într-un declin de netrecut.

Ioan VieruPublicat Vineri, 19 mai 2017
2840
 | 43
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Hadrian
0
"Numai demolarea piramidei poate duce la o neutralizare a răului internalizat în societate". Asa e maestre dar cine sa faca demolarea asta cand comunistii cu odraslele lor sunt in ambele tabere ale esicherului politic actual ? Daramarea lui ceausescu s-a realizat cu iesire in strada si praf de pusca cand marea majoritate nu mai aveau ce pierde. Acum se pare, nomenclaturistii comunisti mai pierd doar ceva la pensii si isi imping odraslele lor de bani gata in posturi din administratia publica si in multinationale iar marea majoritate a tinerilor si a celor sub 45 ani sunt nevoiti sa plece peste hotare ca sa se rostuiasca. In locul lor vin imigrantii, ne-au furat si piramidonul, asa ca nu mai are cine sa se rascoale ca sa darame piramide...
Publicat Luni, 22 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul
+12
Ei ... , da , cu această disecție a cadavrului numit Romănia încă odată ați dovedit supremația în materie de analize sociale ale ... a ce a mai rămas din puternicul stat romănesc al anilor '89 ... ! Eram ușor decepționat la ultimul articol ...
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
??????
+4
Ați remarcat totuși fotografia din Biroul Oval ,cu Trump , Lavrov și ambasadorul rus în SUA , fotografie în care chipul lui Trump parcă amintește de cel al lui Boris Elțîn ? Considerați că ar fi putut fi "prelucrată" de "răutăcioși" ?
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+9
RAUL CRONIC A CUPRINS ROMANIA !!!!! SOCIETATEA NU DE IERI DE ASTAZI DE MAINE ESTE INTR UN DECLIN TOTAL !!!!!VA FELICIT DOMNULE VIERU PENTRU ARTICOL !!!!!!SEMNEAZA UN CET RO DEMN SI CURAJOS PENSIONAR CARE NU MAI SUPORTA AERUL FAD AL ROMANIEI DE ASTAZI REPET DE ASTAZI ASA CA DACA TOT AVEM PESTE 4 MILIOANE DE ROMANI AFARA NU CE MINTE INS VOI PLECA NU STIU CAT SE POATE DE REPEDE INTR O TARA AFICANA SARACA SA AJUT INTR O TABARA DE REFUGIATI BENEVOL 2 SAU 3 ANI PANA SCAPAM DE NAVETIST SAMD !!!!!!!!!!IMI IUBESC ENORM TARA DAR NU MAI POT RESPIRA AERUL DE DELASARE DE NEPUTINTA DE POLITICIANISMUL DAMBOVITEAN SI LOCAL CARE PUT GROAZNIC !!!!!!!!NAVETISTUL POATE A FOST INFORMAT DACA NU JOACA TENIS LA SIBIU SI INFORMAT RAMANE CA DE OBICEI !!!!!!!!ASA SA AJUTE DUMNEZEU ROMANIA !!!!!!!!!!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Allix
+29
Dom'le, câtă dreptate ai !... Chiar așa, ai auzit că până și aiuriții ăia de "apărători ai coroanei", sau cum s-or autodenumi ei, au făcut un pas înspre nebunia absolută ? Marele secret al întâmplărilor ciudate pe care le trăim este MANIPULAREA. Iar manipularea este puternică numai acolo unde terenul este slab, un sunt PROȘTI.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 13 ore şi 15 minute
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 18 ore şi 13 minute
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 13 ore şi 59 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi un minut