Partidul lui Băsescu se aliază și cu PSD, și cu PNL

Toate partidele candidate în alegeri negociază dur în aceste zile pentru formarea de majorităţi în Consiliile Locale şi Judeţene.

Unii vor să preia șefia, alții să-și crească influența locală în ciuda procentelor mici obținute la scrutinul din 5 iunie.

Cea mai vânată este funcția de vicepreședinte. Cu minusculul procent obținut duminica trecută, partidul lui Traian Băsescu se dovedește cel mai predispus la compromisuri, Partidul Mişcarea Populară dovedind o elasticitate în negocieri demnă de toată invidia.

La Constanţa, PMP s-a aliat cu PSD. Cei care au făcut anunțul oficial despre alianta cu PMP şi cu ALDE la Consiliul Judeţean au fost social-democrații. Noii aliați locali vor primi câte un post de vicepreşedinte.
Liderul ALDE, Mircea Banias, a declarat că a intrat în acest parteneriat pentru că oferta PSD a fost de nerefuzat, ba chiar ”foarte generoasă”. Partidul lui Băsescu se instalează astfel în fruntea consilierilor județeni, păstoriți până de curând de Nicușor Constantinescu.

La Ilfov, PMP s-a aliat cu PNL. Aleşii Partidului Mişcarea Populară s-au aliat cu liberalii pentru a forma o majoritate în Consiliul Judeţean.

Funcţia de preşedinte va reveni PNL, dar ambele posturi de vicepreşedinte vor fi ocupate de PMP, a precizat liderul Organizaţiei liberale din Ilfov, Marian Petrache. Cât despre negociere, Petrache spune că a fost chiar floare la ureche.

”Nu am avut nicio discuţie, nicio negociere mai uşoară, aşa cum am avut-o pe crearea acestei majorităţi la Consiliul Judeţean Ilfov. Avem, prin acest protocol, o majoritate lejeră la Consiliul Judeţean, adică noi suntem 16 şi cu 2, 18 consilieri judeţeni faţă de ce are PSD şi ALDE”.

Reamintim că legea electorală a prevăzut pentru aceste alegeri o modificare esenţială pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, care vor fi aleşi pe baza votului indirect, din rândul consilierilor judeţeni.

Din 2008, şefii de CJ erau aleşi uninominal, într-un singur tur de scrutin. Negocierile sunt în toi și rămâne de văzut câte funcții vor reuși să vâneze în total reprezentanții partidului-balama.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.