Pârvulescu: Societatea civilă nu are niciun cuvânt de spus în formarea Guvernului

Analistul politic Cristian Pârvulescu afirmă că președintele Klaus Iohannis, în calitatea sa de mediator între stat și societate, trebuie să genereze un proces de consultări pentru un program de reforme, și nu pentru formarea guvernului.

„Președintele ar avea oportunitatea, în momentul de față, să genereze, în calitatea sa de mediator între stat și societate, un proces de consultări privind un program de reforme care să fie negociat cu actorii sociali și cu partidele politice și din care să rezulte un calendar asumat de instituțiile politice și de actorii politici privind reforma. Nu cred că niște consultări privind formarea guvernului reprezintă o oportunitate din acest punct de vedere. Din punct de vedere constituțional, societatea civilă nu are niciun cuvânt de spus, iar selecția societății civile propusă de către Administrația Prezidențială este cel puțin lacunară”, a afirmat, vineri, pentru Agerpres, Cristian Pârvulescu, președinte de onoare al Pro Democrația (APD).

El susține că „modul în care s-a negociat reprezentarea societății civile a fost eronat, a dus la radicalizarea organizațiilor neguvernamentale și la asumarea unor poziții care periclitează poziția de mediator a președintelui”.

„Erorile au fost, din punctul meu de vedere, mari, în primul rând pentru că s-a încercat o segregare, discriminare între cei din piață și societatea civilă și apoi pentru că s-au cerut reprezentanții pieței și ai străzii. Nu există astfel de reprezentări și nu există niciun sistem prin care să se selecteze într-un mod rapid acești reprezentanți. Iar piața refuză categoric acest lucru. Organizațiile neguvernamentale nu înțeleg de ce ar participa la o consultare privind formarea guvernului unde nu au niciun cuvânt de spus”, a mai spus Pârvulescu.

Analistul politic a explicat că s-a cerut o listă de 10 persoane pe care „nimeni nu și-o poate asuma” și a precizat că APD nu participă la aceste consultări.

„Or, nimeni nu își poate asuma formarea unei liste de 10 persoane și este foarte greu, dacă nu imposibil, să se realizeze o listă exhaustivă de câteva zeci de persoane care să fie reprezentativă pentru un astfel de proces. În niciun caz organizațiile neguvernamentale serioase nu vor accepta să participe la o consultare care privește formarea guvernului (…) APD nu participă la niciun fel de consultări la care nu sunt reprezentate toate sensibilitățile societății civile române și toate organizațiile importante”, a adăugat Pârvulescu.

Procesul de consultări cu societatea civilă pentru un program de reforme trebuie să se desfășoare pe o perioadă rezonabilă de timp

„Eu cred în continuare că este nevoie de asumarea de către președinte a medierii între stat și societate, dar aceasta presupune un proces de consultări din care să rezulte un program de reformă clar. În niciun caz un proces care să se încheie în jumătate de oră. E vorba de un proces care trebuie să se desfășoare pe o perioadă rezonabilă de timp, din care să rezulte un program coerent de reforme. Aceste reforme nu pot să fie rezultatul stării de spirit de moment. Există suficient de multă expertiză în societatea civilă, în mediul academic, la partenerii sociali pentru a putea propune un astfel de proiect, pe care președintele să îl medieze și să îl discute apoi cu partidele politice și să existe un program de reforme asumat pe care societatea să îl accepte. (…) Nu e vorba de alegeri anticipate, nu e vorba de guverne, e vorba de viitorul României iar viitorul României nu poate să fie jucat în zece minute”, a încheiat Pârvulescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.