PDL se pregăteşte de o infuzie de sânge de stânga

Cotidianul.ro vă prezintă motivele pentru care PDL va face tot posibilul ca UNPR să dispară de pe scena politică.

Alianţă, fuziune sau… dispariţie

Două declaraţii date zilele acestea de lideri ai PDL ne arată că viitorul UNPR este pecetluit. Pe unul din canalele postului public de televiziune, după ce Roberta Anastase a declarat că „atâta timp cât stânga (sic! – subl. aut.) s-a coagulat în acest proiect al Uniunii Socialiste (??), e firesc să existe şi un proiect de dreapta, care să reunească formaţiunile politice care au o viziune de dreapta”, preşedinta Camerei a fost întrebată dacă „UNPR ar putea să vină alături de PDL în această mişcare”. Răspunsul Robertei Anastase a fost clar ca lumina zilei: „Eu n-aş vedea de ce nu, atâta timp cât s-au validat fiind alături în toate proiectele de reformă iniţiate de noi în ultimii doi ani de zile”.

Duminică seara, la reuniunea parlamentarilor PDL, Emil Boc a mers şi mai departe: „UNPR se va topi în PDL sau va dispărea!”. Ţinând cont că aceste declaraţii nu au avut un iz propagandistic (aşa cum sunt cele rostite în faţa camerelor de luat vederi şi în care Opoziţia este făcută în fel şi chip), se poate „citi” deja viitorul UNPR. Va avea practic soarta grupării Stolojan, cu menţiunea că ultima s-a impus cât de cât pe scena politică, în timp ce UNPR practic nu prea există, exceptând deputaţii şi senatorii racolaţi.

Similitudini între PLD şi UNPR

Între gruparea Stolojan din 2006 şi gaşca lui Oprea din 2010-2011 există mai multe asemănări. Prin constituirea grupării Stolojan, PD a încercat să destructureze PNL. Nu a reuşit decât să disloce un grup restrâns cu câţiva lideri cu greutate: Gheorghe Flutur, Mona Muscă, Gheorge Ştefan Pinalti, Valeriu Stoica ş.a. Grupul Stolojan însă a contat foarte mult în Parlament: pe 19 decembrie 2006, un număr de 18 deputaţi PNL s-au declarat independenţi şi au format ulterior PLD. Pierderea celor 18 deputaţi a generat numeroase dificultăţi PNL în Cameră. De menţionat că, atunci când s-a constituit gruparea Stolojan, PD se afla la guvernare alături de PNL.

Grupul lui Oprea a fost constituit pentru a dezintegra PSD. Nici în acest caz diversiunea nu a reuşit, dar formaţiunea nou creată a contat (chiar mai mult decât în cazul dezertorilor din PNL) enorm pentru ca PDL să rămână la guvernare. Din PSD s-au dislocat iniţial 14 deputaţi şi 6 senatori. Şi aici s-au regăsit, ca şi în cazul ruperii de la PNL, câteva nume sonore: Cristian Diaconescu, Marian Sârbu ş.a. Chiar dacă dislocarea majoră a avut loc în prima parte a anului 2010, „planul” coagulării grupării Oprea a fost conceput încă din martie 2009. Adică – din nou o asemănare – când PDL era aliat la guvernare cu PSD-ul ce trebuia destructurat. Ambele grupări au mai avut şi o altă misiune de îndeplinit: atacarea sub orice formă a partidelor din care au provenit, PNL, respectiv PSD.

De ce trebuie să dispară UNPR

Dacă până la un punct totul este identic în ceea ce priveşte fostul PLD al lui Stolojan şi actualul UNPR al lui Oprea, pentru a preveni unele probleme majore pentru PDL, UNPR trebuie să dispară. Ca şi PLD.

În 2007, gruparea Stolojan a format PLD (Partidul Liberal Democrat), a participat la europarlamentare şi a obţinut 7,78%. Numai că doar 1,7% au fost voturi „extrase” din portofoliul PNL, restul de 6% au „păgubit” PD-ul. Imediat după europarlamentare, la ordinul lui Traian Băsescu, PD şi PLD au fuzionat. Principalul motiv l-a constituit teama PD de a mai pierde voturi în direcţia PLD. Nu în ultimul rând, PD avea nevoie să-şi adauge particula „L”.

Deşi în sondaje UNPR nu contează, oscilând între 0,5 şi 1%, totuşi, la alegerile locale ar putea determina situaţii în care PDL să piardă/să nu câştige câteva primării – în special din mediul rural. De asemenea, ar pune în pericol câteva colegii parlamentare unde PDL se află la egalitate cu USL. Acestea sunt motivele pentru care UNPR fie va intra într-o alianţă cu PDL (pentru cei din gruparea Oprea, aceasta ar fi situaţia ideală), fie va fi înghiţit, prin comasare, de PDL. Evident, există şi varianta dispariţiei UNPR, dacă nu se raliază la una din primele două variante.

Alte similitudini dintre PLD şi UNPR

Traian Băsescu: „Theodor Stolojan şi Mugur Isărescu sunt doi lachei care vor face tot ce se poate să-i fie prim-ministru lui Ion Iliescu” (2000)

Traian Băsescu: „Gabriel Oprea este şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase” (2004)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.