Pe 23 iunie, Sânzienele vin în livadă

Actrita Maia Morgenstern, formatia de muzica veche romaneasca Trei parale, artistii plastici Ioan Nemtoi si Daniela Fainis vor insufleti livada Muzeului de Arta Populara Dr. Nicolae Minovici.

Asociatia “Prietenii Muzeelor Minovici” – “Patrimoniu pentru Viitor” organizeaza duminica, 23 iunie, ora 19.00, cea de-a 6-a editie a Noptii de Sanziene.

Ca in fiecare an, evenimentul are loc in livada de poveste a Muzeului de Arta Populara Dr. Nicolae Minovici, acolo unde traditia reinterpretata, arta contemporana si basmele se intalnesc pentru a aduce la viata o legenda frumoasa, de demult, despre Sanziene.

Asociate solstitiului de vara, Sanzienele sunt, in traditia populara, zanele vesele ale belsugului, ale cantecului si dansului. Sarbatorite cum se cuvine, ele aduc rod recoltelor si bunastare gospodariilor.

Cea de-a 6-a editie a Noptilor de Sanziene continua sa aduca impreuna artisti si designeri consacrati: actrita Maia Morgenstern, coregraful Valentin Rosca – care vor aduce in livada fragmente din spectacolul “Mic si-al dracu’ “de la Teatrul Eveiesc de Stat -, formatia de muzica veche romaneasca Trei parale, designerul Andra Andreescu, solistii Operei Romane Bianca Stoicheciu si Valentin Stoica, Grupul Coral Sound condus de Voicu Popescu, artistii plastici Ioan Nemtoi si Daniela Fainis si multi altii pe care va invitam sa-i cunoasteti.

“Noaptea de Sanziene” este un eveniment pe care ne-am straduit sa-l mentinem la simplitatea si naturaletea caracteristice datinilor si traditiilor romanesti.

De la an la an, evenimentul dedicat Noptii de Sinziene a crescut si a oferit bucurie celor peste 5000 de participanti, iubitori de frumos si sustinatori ai patrimoniului cultural romanesc.

De fiecare data am avut alaturi de noi mari artisti romani pastratori ai traditiilor, care au avut maiestria sa reinterpreteze originalul, sa-l explice esentializat si stilizat, sa-l plaseze in timpurile noastre.

Pentru ca vorbim despre traditie, evenimentul din acest an isi va pastra una dintre componentele sale cele mai importante, cea educationala reprezentata de concursul de eseuri, proiecte, scenarii si proiecte de film documentar adresat tinerilor. Tema “Viitorul Trecului” a adunat deja sute de participanti din toate colturile tarii.” a declarat Georgiana Pogonaru, Presedintele Asociatiei “Prietenii Muzeelor Minovici” – “Patrimoniu pentru Vitor”.

Cei mai mici dintre participanti au locul lor special rezervat in livada. Ei sunt rugati sa fie creativi si harnici in cadrul ARTelierului de creatie.

Evenimentul este sustinut de Primaria sectorului 1 si de Primaria Municipiului Bucuresti.

***

Asociatia „Prietenii Muzeelor Minovici”– “Patrimoniu pentru Viitor” este o organizatie non profit creata în 2005 la initiativa unui grup de iubitori de arta si cultura.

Evenimentele Asociatiei sunt organizate intotdeauna de voluntari, oameni care aduc expertiza si resurse, sustinut de sponsori, parteneri si parteneri media, totul pentru a reusi sa pastram o mica parte din ceea ce este esential romanesc.

In fiecare an am descoperit ca exista Artisti care vin alaturi de noi din pasiune si convingere. Ei sunt multi, enumaram doar o parte: Grigore Lese, Felicia Filip, Marius Mihalache, Teodora Enache, Răzvan Mazilu, Monica

Petrică, Florina Cercel, Virgil Ogăşanu, Daniela Nane, Lucian Avramescu, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Elena Perseil, Rhea Costa, Valentina Vidrascu.

Gratie evenimentelor sale, Asociatia a reusit sa repare acoperisul Muzeului de Arta Veche Apuseana Nicolae Minovici, a dus la bun sfarsit initiative precum realizarea sistemului de iluminare exterioară a Muzeului de Arta Populara N. Minovici, inlocuirea centralei si a sistemului de incalzire apartinand Muzeului de Arta Veche Apuseana, a sustinut financiar restaurarea unora dintre obiectele de patrimoniu gazduite aici, a atras un segment de public educat, valoros catre cele 2 muzee Minovici si a promovat valorile spirituale si materiale pastrate de acest colt de Bucuresti.

Pe viitor dorim sa includem in proiectele noastre de promovare si alte muzee care merita sa fie descoperite de publicul larg.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul Asociatiei www.minovici.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.