Peste o mie de oameni au mărşăluit la Târgu Secuiesc

Arestarea lui Beke Istvan, acuzat că ar fi încercat să detoneze o bombă la parada de 1 Decembrie, i-a scos din nou în stradă pe etnicii maghiari din Târgu Secuiesc. Un miting de solidaritate a avut loc în centrul oraşului, iar printre participanţi s-au aflat şi părinţii lui Beke Istvan, poptrivit B1.ro.

Peste o mie de oameni au scandat „Lăsaţi-l acasă!”, „Jos dictatura!”, dar şi „Secuimea nu e România!”. Mai mulţi manifestanţi au aprins artificii, iar unul dintre ei a spart o sticlă plină cu nisip, strigând „asta e bomba!”.

Manifestanţii au cerut nu numai dreptate pentru Beke Istvan, dar și o informare corectă din partea mass-mediei româneşti. O parte dintre cei care au luat parte la protest au spus că, după ce va ieşi din arest, îi vor propune lui Beke Istvan să candideze pentru postul de primar al oraşului, fiind hotărâţi să îl voteze. Proteste similare au mai avut loc miercuri şi joi, când sute de etnici maghiari au manifestat la Târgu Secuiesc.

Procurorii DIICOT l-au pus sub acuzare pe Beke Attila, membru al formaţiunii extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate”, pentru că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului. Tatăl lui Beke Istvan a declarat pentru postul maghiar M1 că adevărul va ieți la iveală, însă îl supără că fiul său este etichetat de mass-media ca fiind un terorist. Beke Erna spune că, deși fiul său face parte din gruparea extremistă 64 de comitate, acesta nu este un terorist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.